Rehabilitatie Suriname Eye Center van start

Frontfoto2NOB, Kirpalani en Iamgold dragen bij aan financiering van USD 2.5 miljoen

Het bedrijf Suriname Eye Center van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zal in de komende 15 maanden omgetoverd worden tot een nieuw gebouw. De totale rehabilitatiekosten zijn geraamd op USD 2.5 miljoen. Het startsein van de bouwwerkzaamheden alsook ondertekening van de financieringsovereenkomst heeft op 14 november plaatsgevonden. De Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) financiert het grootste deel, USD 1.750.000, van de totale kosten, terwijl Kirpalani Foundations en Iamgold het overig deel gedoneerd hebben, respectievelijk USD 500.000 en USD 250.000. Vanwege de maatschappelijke betrokkenheid van de donateurs zal Suriname Eye Center ook wel aangeduid worden als het Kirpalani Iamgold Eye Hospital.
Voor de oogarts Jerrel Pawiroredjo is de rehabilitatie een grote noodzaak. In gesprek met journalisten liet hij weten dat de huidige faciliteiten veel ongerief creëren bij zowel de patiënten als het personeel. “De faciliteiten die we nu hebben, zijn niet patiëntvriendelijk; tal van patiënten moeten op een klein oppervlak ondergebracht worden. Ook voor ons is dat niet prettig want we kunnen de patiënten niet allemaal tegelijk helpen, waardoor de wachttijd voor hen erg lang wordt.” Met deze rehabilitatie worden niet alleen de faciliteiten patiëntvriendelijk, maar ook de dienstverlening kan vlotter geschieden.
Pawiroredjo benadrukt dat de behoefte aan oogzorg wereldwijd heel groot is. Dat komt voornamelijk door de behoefte om toegang te hebben tot informatie. “Vroeger hadden mensen geen televisie, mobiele telefonie, tablets, internet en kranten, dus ze hadden de behoefte niet om alles goed te kunnen zien/lezen. Maar dat is inmiddels veranderd. Mensen willen beter kunnen zien, omdat er veel meer informatie op de wereld is.” Uiteraard ligt de vraag naar goede oogzorg ook aan het feit dat de ouderdom allerlei oogaandoeningen met zich meebrengt. Naar zeggen van Pawiroredjo worden de meeste oogaandoeningen, zoals cataract, en de behandeling daarvan wel gefinancierd uit de basiszorgpakketten. Met 12 oogartsen tracht AZP kwalitatieve oogzorg te leveren aan de samenleving.
KSR

error: Kopiëren mag niet!