Nationale uitblinkers natuurkunde gehonoreerd

1Nationale natuurkunde uitblinkers gehonoreerd.1Het Comité Natuurkunde Olympiade Suriname, onder leiding van Viren Ajodhia, heeft op 3 november de 5 nationale natuurkunde-uitblinkers gehonoreerd. De studenten Keane Ramdin (Ewald Meyer Lyceum), Vidjaya Lachman (Henry Hassankhan Scholengemeenschap), Rianne Tsai (Hoogendoorn Atheneum), Praveesh Ramroop (J.C. de Miranda Lyceum) en Mubarc Yusuf (J.C. de Miranda Lyceum) hebben daarbij elk een certificaat en medaille in ontvangst genomen voor hun uitstekende prestaties. Alhoewel Suriname in de periode van 5 tot en met 12 juli 2018 niet in de prijzen is gevallen op de 49ste Internationale Natuurkunde Olympiade te Lissabon in Portugal, blijft het behalen van de Nationale Natuurkunde Olympiade een mijlpaal. Vanaf 1967 vaardigen landen jaarlijks hun 5 allerbeste studenten af voor deze internationale olympiade.
Ajodhia deelde mee dat de Surinaamse delegatie naast de 5 studenten ook uit 2 natuurkundeleraren bestond voor het begeleiden van deze studenten. “We organiseren de Natuurkunde Olympiade, maar het achterliggend doel daarachter is het stimuleren van technologische ontwikkeling op wetenschappelijk niveau. En dat doen wij specifiek met natuurkunde, omdat dit vak het dichtst bij technologie ligt en wiskunde in principe ook. Daarom is het goed dat we zowel een natuurkunde als wiskunde olympiade hebben”, gaf Ajodhia te kennen tijdens de honorering van de 5 studenten in het Institute for Graduate Studies & Research (IGSR). Hij accentueerde dat er uitsluitend met uitblinkers wordt gewerkt. “Wij kijken niet naar het gemiddelde of naar het helpen van studenten die natuurkunde moeilijk kunnen volgen of begrijpen; wij kijken naar de beste. En de beste proberen we nog meer te verbeteren. Excellence is bij ons belangrijk.”
Suriname participeert sinds 1991 aan de internationale olympiade en heeft inmiddels enkele onderscheidingen in de wacht gesleept. Zo kreeg de Surinaamse delegatie in 2009 een eervolle onderscheiding in Mexico. In 2014, in Kazakhstan, volgde er een bronzen medaille, waarna in 2017 wederom een eervolle onderscheiding werd toegekend in Indonesië. Voorafgaand aan de nationale selectie, waaraan vwo-studenten deelnemen, duurt het proces circa een jaar totdat bekend wordt welke studenten Suriname zullen vertegenwoordigen tijdens de internationale olympiade. Zo bestaat de nationale olympiade doorgaans uit 4 intensieve rondes, waarbij het oplossen van een aantal zeer moeilijke theoretische opgaven en het uitvoeren van practicumopdrachten in de natuurkunde centraal staan. Uit de 125 deelnemers werden uiteindelijk 5 uitblinkers geselecteerd. De reis- en deelnamekosten zijn dit jaar volledig gesponsord door Tullow Oil.
KSR

error: Kopiëren mag niet!