Advocaat Samantha Gadjradj: “Leerkracht heeft verkeerd gehandeld”

Samantha Gadjradj
Samantha Gadjradj
“De leerkracht heeft totaal verkeerd gehandeld. Ze moest haar wegsturen, schorsen of laten terugkomen wanneer de wenkbrauwen weer normaal zijn. Maar de wenkbrauwen wegscheren, dat keur ik ten zeerste af”, zegt kinderrechtenactivist, de advocaat Samantha Gadjradj aan Dagblad Suriname. Ze is al 18 jaren bezig op dit gebied. Een 12-jarig meisje is op Mulo Henar in het district Nickerie is onheus bejegend door de schooldirectrice. Het meisje kwam op school met geëpileerde strepen op haar wenkbrauwen. De directrice heeft de strepen zelf weggeschoren.
Regels op school
Gadjradj zegt meteen ook dat er regels zijn op school. “Je hebt niet alleen rechten, maar ook plichten. Je moet de schoolregels stipt naleven. Je kan niet op school verschijnen met tot strepen geëpileerde wenkbrauwen. Leerlingen kunnen regels niet vertrappen”, zegt ze.
Altijd oorzaak en gevolg
Een mulo-leerkracht, die al meer dan 20 jaar in dit vak zit, zegt aan Dagblad Suriname dat er altijd een oorzaak en een gevolg is. “Niets gebeurt zomaar. Wat zegt het schoolreglement. Als ouders willen bepalen hoe hun kind naar school moet gaan, dan moeten die ouders een school zoeken waar er geen regels zijn. Misschien een particuliere school, waar hun kind mag doen en laten wat hij of zij wil”, zegt ze. “Ik praat niets goed, maar ga eens voor de klas staan en dan zul je zelf merken wat kinderen nu met leerkrachten doen.” Ze keurt de handeling van de directrice niet goed, maar mensen moeten eerst de fijne van de zaak weten alvorens van de daken te schreeuwen”, zegt ze.
Verhoor
Nadat de ouders van het meisje aangifte hadden gedaan tegen de directrice, is ze opgebracht voor verhoor. Ze is kort verhoord en heengezonden.

error: Kopiëren mag niet!