Covab levert 24 bachelors af

1Covab levert 24 bachelors af“Je dient niet jezelf, maar de gemeenschap”

Dinsdag was een vreugdevolle dag voor de afgestudeerden aan het Elsje Finck-Sanichar College, beter bekend als Coab. Maar liefst 24 studenten behaalden hun bachelor-diploma. 19 studenten rondden hun Health Managementopleiding af, die Nova geaccrediteerd is, terwijl de andere 5 studenten de eindstreep behaalden voor de opleiding hbo Leraar Verpleegkunde. “De gemeenschap kijkt naar ons, het gezag dat je in je uniform uitstraalt heb je ook nodig om de patiënt van dienst te kunnen zijn. Je dient niet jezelf, maar de gemeenschap”, zei de vertegenwoordiger van de studentenraad, Rossana Naarden, tegen de zaal vol blije gezichten.
Mevrouw Van Hetten, die namens de minister van Volksgezondheid en het hoofd van Inspectie Verplegende en Verzorgende beroepen het woord voerde, zei dat de geslaagden nu toegerust zijn om hun kennis in de praktijk te brengen. “Gezondheidsmedewerkers kunnen positieve veranderingen teweeg brengen in de gezondheidszorgorganisatie, waar zij werkzaam zijn. Om plannen te realiseren, is een goede samenwerking nodig. In gevallen waar targets niet gehaald worden, is een goed probleemoplossend vermogen noodzakelijk om het gewenste resultaat te bereiken. Een belangrijk aspect van het werk is om er voldoening uit te kunnen halen”, zei Van Hetten. Hierna feliciteerde Van Hetten de geslaagden namens het ministerie van Volksgezondheid met de heugelijke dag.
Niet blindstaren op een functie
Covab-directeur Angele Wallerlei-Kumbangsila zegt dat deze dag voor de totale gezondheidszorg een belangrijke dag is, omdat de afgeleverde gediplomeerden een belangrijke rol kunnen vervullen in de hedendaagse complexe vraagstukken van onze gezondheidszorg. Wallerlei ziet in zowel de uitdagingen op managementgebied, als de vraagstukken vanuit de gemeenschap, de mogelijkheid voor de kersverse geslaagden om de samenleving van dienst te zijn. “De gezondheidsmanagers zijn kwalitatief geschikt om de gewenste resultaten te kunnen bereiken. De meeste van de afgeleverde managers werken reeds in verschillende gebieden van de gezondheidszorg, zoals ziekenhuiszorg, health care en psychiatrie. De mensen zijn toegerust voor hun taak”, zegt Wallerlei vol vertrouwen. Een voorbeeld is Basmatie Gopal, die als bestgeslaagde uit de bus kwam en nog tijdens de studie de functie van onderdirecteur van het ziekenhuis Marwina te Albina uitoefent. Bijna alle andere afgestudeerden zitten inmiddels in een leidinggevende functie bij verschillende instellingen, hetgeen de meerwaarde van de Covab opleiding onderstreept. De directeur zegt dat het vervullen van een leidinggevende functie iets moois is, maar binnen de gezondheidszorg kan iedereen die zich goed inzet, vanuit elke positie veranderingen teweegbrengen. “We moeten ons daarom niet blindstaren op een functie”, zegt Wallerlei.
Naast deze lichting geslaagden volgen nog 61 aanstaande health managers en 10 leraarverpleegkundigen de opleiding, die beiden op hbo-niveau zijn. Het Covab heeft de ambitie om volgend jaar naast de hbo-opleidingen ook masteropleidingen aan te bieden, zodat mensen zich verder kunnen scholen en professionaliseren. “Niet alleen voor de gezondheidszorg, maar voor de beroepsontwikkeling is het belangrijk dat er geschoolde verpleegkundigen zijn”, zegt de Covab-directeur. Wallerlei wijst op het belang om naast bachelor-opgeleiden ook over personen met een mastergraad te beschikken.
De geslaagden zijn bij hbo Health Managent: Marlene Anantoewe, Basmatie Gopal (bestgeslaagde), Claudia Hok A Hin, Astrid Joeroeja, Estella Landolf, Martha Mormon, Maureen Rotsburg, Julie Small, Shirley Wortel, Esmeralde Aaron, Sherida Abia, Heliante Bennanon, Sherida Boldewijn, Nirmaladebie Doelarie, Hilly Eduart, Ursie Jabini, Miranda Joseph, Verginia Van Ams, Griselda van der Leeuw.
De geslaagden bij de hbo Leraar Verpleegkunde: Natascha Kranenburg, Sabrina Ramkhelawan, Cynthia Samuel (bestgeslaagde), Faïza Schenkers en Dewi Tjon A Meeuw.
RB

error: Kopiëren mag niet!