HI&T begroot niets voor Suriname Think Tourism

Minister Stephen Tsang van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) heeft bij de lancering van de Toerisme Awareness Campagne “Suriname Think Tourism” iedereen opgeroepen om mee te werken. Deze campagne moet bijdragen aan het creëren van een schoner milieu, een veiligere omgeving, gezelligere en vriendelijke mensen, een plek waar een toerist graag naartoe komt. Het belang van het programma is vaker benadrukt.
Ook president Desi Bouterse noemde deze campagne één keer tijdens zijn laatste jaarrede. Het staatshoofd heeft het woordje ‘toerisme” 4 keer in de mond genomen. In 2016 deed hij dat 19 keren, 2 keren in 2017 en in 2018 exact 5 keren. Door de jaren heen blijft de aandacht voor dit onderwerp bij de jaarredes verschillen. Voor het dienstjaar 2014 bijvoorbeeld werd toerisme geen 1 keer genoemd.
De toerismesector biedt volgens Bouterse nog ruimte voor het ontwikkelen van creatief en innovatief ondernemerschap. In het dienstjaar 2019 zal volgens Bouterse onder meer de “Suriname Think Tourism” campagne voortgezet worden. Het woordje toerisme is op de begroting van het ministerie van HI&T 168 keren opgenomen. ‘Bewustwording’ is 13 kernen genoemd. Er is echter nergens op de begroting van het ministerie voor zo een campagne geld opgebracht. Voor radio- en tv-programma’s is er 0 cent geregistreerd. “Suriname Think Tourism” als programma of campagne, is ook niet opgenomen op de begroting van het ministerie.
Het ministerie geeft op zijn begroting aan dat het creëren van bewustwording een ‘ongoing proces’ is, gericht op verschillende doelgroepen, variërend vanaf de schooljeugd tot de beleidsmakers. Deze bewustwording zal via de diverse media geschieden. Er zal met de afdeling Voorlichting van het ministerie en het Nationaal Informatie Instituut (NII) samengewerkt worden.
Op de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken is er voor het NII een bedrag van SRD 3.750.000 opgebracht. Tsang wees in augustus 2018 nog erop dat Suriname aangemerkt moet worden als de nieuwe topbestemming voor natuur-cultuur-toerisme van Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Zijn ministerie heeft echter de financiën om dit zelf te ontwikkelen niet in eigen handen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!