Hof installeert 2 leden en 2 advocaten-generaal

1 Hof van Justitie installeert 2  leden en 2 advocaat-generaalsHet Hof van Justitie (HvJ) heeft gisteren tijdens een buitengewone openbare zitting Robert Praag en Georgine de Miranda geïnstalleerd als leden. Ook Garcia Ramcharan-Paragsingh en Carmen Lie Kwie Sjoe-Rasam zijn geïnstalleerd als advocaten-generaal. Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie, heeft hoge verwachtingen van deze nieuwe functionarissen. Hun jarenlange inzet is volgens hem niet ongezien voorbijgegaan. De leden van het Hof zijn voor het leven benoemd. Dat betekent dat zij zullen aanzitten tot zij de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.
De Miranda zal ondersteuning geven aan nieuwe uitdagingen Hof
De Miranda is vanaf oktober 2008 verbonden als voltijdse lid-plaatsvervanger van het Hof en heeft als rechter gewerkt op verschillende civiele rollen in eerste aanleg. Met name de echtscheidings- en burgerlijke standsrol. Tot op heden heeft zij ook de aanbiedings- en verzoeningsrol voor haar rekening. Verder heeft zij deelgenomen als rechter in hoger beroep strafkamers, het ambtenarengerecht en de kamer voor brieven van wettiging en raadkamerprocedures van het Hof in strafzaken. “Door haar ruime kennis en ervaring op het gebied van management en opleidingen ondersteunt zij het Hof met de organisatie van opleidingen en trainingen. De komende jaren zal ze zich vol geven aan de nieuwe uitdagingen voor het Hof, namelijk het verbeterprogramma, waaronder de sectorale besturing, ontsluiting Surinaamse jurisprudentie, het operationeel maken van de communicatie unit van het Hof en de verzelfstandiging van de bedrijfsvoering”, benadrukte Rasoelbaks.
Praag per 1 januari 2019 unitcoördinator voor handelszaken
Praag heeft zijn carrière als wetenschapper en docent aan de Anton de Kom Universiteit en andere opleidingsinstituten voor de curriculumonderdelen verbintenissenrecht, vermogensrecht, bijzondere overeenkomst, goederenrecht, ondernemingsrecht, burgerlijk recht, internationaal recht en gezondheidsrecht. Dit heeft hij reeds 7 jaren terug ingeruild voor een voltijdse betrekking bij het Hof van Justitie. Als voltijdse lid-plaatsvervanger van het Hof heeft Praag de rol vervuld als deurwaarders- en advocatenrolrechter, echtscheidings- en aanbiedingsrechter, beschermingsbevelenrechter, strafrechter, hoger beroepsrechter in civiele- en strafkamers en raadkamerrechter bij het Hof. Met de opgedane kennis en ervaring op de diverse rollen en in het bijzonder de rollen in handelszaken en de daarbij ontwikkelde competentie, is Praag door het Hof met ingaan van 1 januari 2019 aangewezen als unitcoördinator voor handelszaken.
Advocaten-generaal hebben ruime ervaring
Beide advocaten-generaal hebben voor hun benoeming de hele parketorganisatie vanaf de laagste rang doorlopen. Eerst als parketsecretaris, daarna officier van justitie tot de functie van hoofdofficier van justitie en nu advocaat-generaal. Zij komen op de plaatsen van Baidjnath Panday, die benoemd is tot procureur-generaal en Maureen Dayala, die met pensioen is. Paragsingh was belast met de portefeuilles ‘corruptie, mensenhandel, witwassen en internationale rechtshulp’ en daarnaast ook vervolgingsaansturing- en beleidswerk van de parketorganisatie. Rasam was belast met de portefeuilles ‘huiselijk geweld en belaging, forensisch DNA alsook vervolgingsaansturing- en beleidswerk’ van de parketorganisatie. Rasoelbaks beklemtoonde dat beide vervolgingsambtenaren succesvol zijn geweest in hun werk en ruime ervaring hebben om tot de functie van advocaat-generaal toe te treden.
Veel winst in samenwerking HvJ en OM
In de samenwerking tussen het Hof en het Openbaar Ministerie zal volgens de waarnemend Hof-president in de naaste toekomst veel winst gehaald worden uit het project ‘Digitalisering van strafdossiers’ en het sneller beschikbaar zijn van dossiers bij de units Rechter-commissaris, Kanton-straf en Hof van Justitie-straf. “Het Hof kijkt daarom in deze nieuwe hoedanigheid uit naar uitbreiding van de bestaande samenwerking met de genoemde units, zodat zaken die voor de samenleving van belang zijn, op een efficiëntere manier worden aangepakt”, aldus de magistraat.
Tekort aan human capacity OM
Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday voerde aan dat de installatie van 2 nieuwe ag’s de mogelijkheid voor het OM brengt om het sturingsmechanisme naar bijvoorbeeld de werkarmen in de opsporing en de internationale contacten niet uitsluitend te beperken tot de pg, maar ook de ag’s. “Vanuit het concept van ‘medeverantwoordelijkheid dragen’ in het besef dat de pg de eindverantwoordelijke is en blijft op grond van onze constitutie. Maar het OM zit nog altijd verlegen om human capacity. Wij zien daarom graag dat de kandidaten van de huidige VIO-opleiding bij succesvolle afronding kunnen worden voorgedragen en vervolgens benoemd tot vervolgingsambtenaar”, zei de OM-topman.
FR

error: Kopiëren mag niet!