Binnenland formuleert noden voor regering

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Afgelopen vrijdag werd een persconferentie gehouden door de Commissie Viering 10 Oktober 2018 waarbij een verslag werd gedaan van de Liba Krutu. Het resultaat van de Krutu is een document dat door het totaal traditioneel gezag werd aangenomen, het Drietabiki Akkoord.
De voorzitter van de commissie, Leo Brunswijk, stond stil bij de Gran Krutu te Drietabbetje en dankte iedereen die aan deze dag had meegewerkt. De uitnodinging was een open uitnodiging naar alle Marrons en iedereen die een band heeft met de Marrongemeenschap. De 3-daagse krutu’s waren verdeeld over ochtend- en middagsessies die hebben geresulteerd in een slotdocument, het ‘Drietabiki Akkoord’. In dit document liggen de wensen en de eisen van het traditioneel gezag vervat. Het betreft een achttien punten tellend document waarbij alle noden van het binnenland zijn geformuleerd.
“Er is er op toegezien dat er tijdens de krutu geen partijpolieke zaken werden bedreven”, zegt Brunswijk. “Ook is naar voren gekomen dat er op Drietabbetje geen granman is benoemd. De granman was al benoemd en geïnstalleerd volgens de traditionele wijze. De Saramaccaners hebben hun granman naar Drietabbetje gebracht en is aldaar als granman binnengehaald.” Over het verloop blikt Brunswijk tevreden terug. “Wat het traditioneel gezag uitstraalt is zo groot en invloedrijk dat er geen wanordelijkheden hebben plaatsgevonden, ondanks de aanwezigheid van 3.000 personen. Er waren geen gewapende machten nodig om de orde te handhaven.”
Een aantal punten in het Drietabiki Akkoord zijn onder andere: het verzoek om te stoppen om verdeeldheid te zaaien onder de binnenlandbewoners door de regering en het verzoeken om de regering te laten stoppen met het bemoeien van interne aangelegenheden van het traditioneel gezag. Het traditioneel gezag accepteert de verandering van de naam Marron in Afro-Surinamer niet. In het kader van het grondenrechtenvraagstuk wordt de regering verzocht om het Samaakavonnis naar letter en geest uit te voeren, ook wordt de regering verzocht te werken aan de ontwikkeling van het binnenland. Het traditioneel gezag wil met respect behandeld worden. Alle zes stammen zullen vanaf nu als één opereren, ook is besloten dat er geen grenslijnen worden vastgesteld tussen de verschillende Marronstammen. Het traditioneel gezag wil ook opheldering over de werking van het grensverdrag met Frans-Guyana.
RB

error: Kopiëren mag niet!