Verdachte in zaak money laundering kan Euro 600.000 niet verantwoorden

De verdachte André L. wordt verdacht van money laundering en overtreding van de Vuurwapenwet. In verband met het onderzoek werd de verdachte woensdag gehoord. Hij ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan money laundering. Hij was jaren werkzaam bij de KLM als grondmedewerker in Nederland. In de tenlastelegging wordt hem verweten in de periode, gelegen tussen 1 januari 2005 tot en met 25 augustus 2017, zich schuldig te hebben gemaakt aan money laundering en wel van een bedrag van Euro 600.000. Ook wordt hij ervan verdacht 15 patronen zonder enige machtiging voor handen te hebben gehad.
Het strafrechtelijk onderzoek is in Nederland begonnen. Deze zaak kwam aan het rollen toen de verdachte in mei 2011 een bedrag van Euro 15.000 in een pak broodmeel tussen verschillende levensmiddelen ter verzending had aangeboden. De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) heeft toen een intensief onderzoek ingesteld en het bleek dat de verdachte, die intussen naar Suriname was vertrokken, tonnen Euro op zijn rekening heeft gestort en daaruit Euro 270.000 heeft gelicht op één dag.
Kantonrechter Cynthia Valstein-Montnor hield de verdachte voor dat zijn maandelijkse inkomsten Euro 2.200 was. De verdachte verklaarde dat zijn vader bij zijn overlijden in Suriname Euro 350.000 voor de familie had achtergelaten en dat hij de beheerder was van het geld. De verdachte heeft 2 percelen aan de Anton Dragtenweg. Op beide percelen zijn hypotheken gevestigd van SRD 700.000. De verdachte verklaarde dat hij een deel van het geld heeft vergokt. De rechter fronste haar wenkbrauwen en vroeg of hij alles heeft vergokt.
De rechter en de officier wilden van de verdachte weten hoe hij aan zoveel geld was gekomen. De verdachte verklaarde hierop dat hij behalve zijn baan bij de KLM, ook ‘hier en daar zwart werkte’. Hij handelde in Suriname in goud en hout. Bij de verdachte zijn valse pasjes aangetroffen. Hij gaf aan dat hij zijn werkpasjes had gekopieerd en had bewaard. Volgens hem is er geen sprake van valse pasjes. De verdachte had zijn woning beveiligd, omdat hij slachtoffer was van een roof en inbraak in Nederland. Daarbij was een kluis met inhoud weggenomen. De politie heeft in de kluis documenten van tenminste 2 drugskoeriers aangetroffen. De verdachte blijft erbij niets af te weten van die stukken. Ook is de verdachte met een zekere H. die zijn teamleider was, in contact gekomen. Deze man H. is aangehouden in een drugs gerelateerde zaak. De verdachte heeft H. een keer een bedrag groot Euro 25.000 gegeven, omdat hij in problemen verkeerde.
Verder verklaarde de verdachte dat hij zaken deed met zijn partner. Deze vrouw is ook gehoord en zij heeft alles ontkend. De voertuigen, een graafmachine en vrachtwagen, zijn allemaal van de verdachte die hij op andere mensen hun namen heeft laten overschrijven. Ook heeft de verdachte zijn eigen broer in problemen gezet. De broer werd tot voorzitter van een stichting gemaakt zonder dat die het wist. De broer verklaarde bij de politie dat hij alleen een handtekening heeft geplaatst zonder het stuk te lezen. De verdachte blijft erbij dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan money laundering. Het geld heeft hij verdiend door hard te werken. Hij noemde zich een man die spaarzaam is. De rechter merkte op dat hij inderdaad zeer spaarzaam is. Al de bezittingen van deze verdachte zijn in beslag genomen. Op 19 december komt het Openbaar Ministerie met het strafvoorstel in deze zaak. De verdachte blijft aangehouden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!