John van Coblijn: ‘NPS is altijd aangevallen’

De politicus John van Coblijn, voormalige afdelingsvoorzitter Paramaribo van de Nationale Partij Suriname (NPS), is ontstemd dat het partijgebouw in Grun Djari – gericht of per ongeluk- is beschoten dinsdagavond. Het is volgens de ex-NPS’er voor de zoveelste keer in de geschiedenis dat de groene partij met dit soort handelingen wordt geïntimideerd. “De NPS is altijd aangevallen. Vanaf 1994 heb ik allerlei dingen meegemaakt, waarbij reclameborden van de partij in wijken in brand zijn gestoken, reclameborden op de weg naar Brokopondo vernietigd zijn en banners van de NPS in Coronie vernietigd zijn. Ook in Paramaribo zijn banners en reclameborden van de partij vernietigd. Het is dus niet nu alleen dat deze aanvallen op de democratie worden uitgeoefend”, zegt Van Coblijn aan Dagblad Suriname. Recent is een vlag aan de vlaggenmast op Grun Djari in brand gestoken. Onlangs was er een wagen geparkeerd in de inrit van het terrein, waardoor mensen die binnen waren niet weg konden rijden. Toen de mensen werden aangesproken, hebben die ook nog intimiderende opmerkingen gemaakt. En nu is er geschoten op het gebouw, terwijl de afdeling Paramaribo in vergadering was. De kogel sloeg in op nog geen anderhalve meter van de vergaderruimte in het kozijn. De regering is volgens Van Coblijn verplicht om ervoor te zorgen dat de veiligheid van politieke partijen en politieke activisten wordt gegarandeerd. “Wij moeten niet vergeten dat het fataal had kunnen aflopen”, aldus de politicus.
Restauranteigenaar flink aan de tand voelen
Van Coblijn voert aan dat de schuldige militair in kwestie als bewaker werkzaam is bij een restaurant dat bijna drie panden verwijderd staat van Grun Djari. Daarnaast is de restauranthouder een prominent lid van de regerende Nationale Democratische Partij (NDP). Deze restauranteigenaar moet volgens hem flink aan de tand worden gevoeld. “Het is idioterie! In feite zou de regering verantwoordelijk gehouden moeten worden voor wat zich daar heeft afgespeeld. De restauranthouder is onverantwoordelijk, want hij had nooit moeten accepteren dat een militair of ambtenaar na zijn dienstwerktijd bij de Staat ook nog bij hem werkzaamheden uitvoert. Met zijn dienstwapen, een apparaat van de Staat, dat betaald is geworden door belastingbetalers. Ik vind dat de regering al lang had moeten verbieden dat politieambtenaren, militairen en andere wapendragers hun dienstwapen mogen gebruiken om wat extra centjes te verdienen. Ik kan mij wel voorstellen dat de mensen vanwege de slechte situatie in het land en lage salarissen twee tot drie jobs moeten doen, maar dan heb je tot gevolg dat dit soort idiotige situaties zich zullen voordoen”, aldus de politicus.
Misschien tegen betaling geschoten
Uit het politioneel onderzoek blijkt dat tijdens dienstovername het wapen van de militair is afgegaan. De desbetreffende militair is echter na verhoor door de militaire politie heengezonden. Er is geen sprake van opzet, zegt de MP. De ex-NPS’er en trekker van de opkomende politieke beweging Unopo vindt dat de politie en MP te lichtvaardig met deze zaak zijn omgegaan, omdat het evengoed ook mogelijk is dat vanwege de financiële situatie de militair tegen betaling van een onbekende derde deze intimidatieschot heeft gelost. Vanwege de geschiedenis van aanvallen richting de NPS, moet deze zaak grondig onderzocht worden.
Militairen houden ook wacht op goudvelden
De ex-NPS’er beweert dat niet alleen bij het voorgenoemde restaurant militairen de wacht houden, maar ook op de goudvelden in het binnenland. “Ook daar functioneren militairen, politiemensen en andere wapendragers. De mensen zijn vanwege hun opleiding niet in staat om te gaan met delicate situaties waarbij meer tact vereist zou zijn”, stelt hij.
Berm en trottoir ook bezet door eigenaar restaurant
Van Coblijn voegt eraan toe dat ook de hand boven het hoofd van de eigenaar van het restaurant wordt gehouden, omdat niemand optreedt tegen het feit dat een groot deel van de activiteiten van de zaak ook op de openbare berm en trottoir voor het pand worden ontplooid. “Toen ik nog lid was van de NPS, heb ik de eigenaar van het restaurant hierover nog aangesproken. In de afgelopen jaren hebben wij echter niet meer gehoord dat politieke mensen dit soort zaken aan de orde hebben gesteld”, aldus de politicus.
FR

error: Kopiëren mag niet!