Kirpalani Superstore overstijgt Surinaamse norm

Met het opzetten van de volledig luchtgekoelde, alles onder één dak superstore wordt er een complex neergezet voor meer dan 100 jaar. Het is een stalen constructie met betonnen vloeren die met graniet betegeld zijn. Er is veel digitale en technisch vernuft toegepast. Het wordt het meest moderne gebouw in de retail sector. De gebouwen hebben een klassieke strokenverdeling, die proportioneel aangepast zijn aan de architectuur in de omgeving. Volgens ingenieur Richard Eykenduyn van Raghoebarsingh Constructie Maatschappij NV overstijgt het de Surinaamse norm. ‘De constructie kan bij verstandig gebruik en onderhoud wel 150 jaar meegaan.’
Kirpalani Superstore
De financieel economische situatie waarin Suriname verkeert, baart een ieder zorgen. Ook ondernemers storen zich daaraan. Directeur Shyam Kirpalani: ‘Verleden jaar hebben wij niet op winst gedraaid. Dat komt ervan als de koers van SRD 3,25 naar SRD 7.65 voor een US$ klimt. De recessie en de inflatie eten kapitaal op. Het geld is verdampt. Ik schat in dat wij het in 2018 op het nippertje halen. Dit jaar lukt het misschien ook niet, maar wij blijven ons best doen. Wij denken op lang termijn en blijven positief gestemd, dat het in de toekomst goed zal komen.’
De toekomst van Kirpalani
KSS, Kirpalani Superstore, aan de Johan Adolf Pengelstraat met doorgang naar de Koningstraat heeft te maken met de toekomst van het bedrijf. Het project krijgt steeds meer gestalte. Volgens de verwachting zal de eindoplevering in 2020 plaatsvinden. ‘De naamgeving ‘Superstore’ geeft een idee in welke termen wordt gedacht. Het project houdt onder andere in dat binnenkort het hoofdkwartier van Kirpalani Ltd. zich van de Domineestraat naar de Johan Adolf Pengelstraat in Paramaribo-Zuid zal verplaatsen.’
De kassa moet blijven rinkelen
Het project bestaat uit meerdere fasen. De uitvoering is volgens bewindvoerder Shyam een taaie klus. Er wordt gebouwd maar de business moet doorgaan. ‘Notabene heb je een werkende winkel. Het is niet zo dat de winkel aan de Pengelstraat gesloten is. Je kan de winkel niet sluiten. Je moet verkopen. De kassa moet rinkelen. Om het staaltje van bouwen onder deze omstandigheid uit te voeren, vraagt naar organisatie.’
Eenmaal in het schuitje doorvaren
Kirpalani: ‘Toen de economische teruggang vanaf 2014 begon, zaten wij al 5 jaren in de planning en voorbereiding. Wat doe je dan? Er was niet alleen geïnvesteerd in planning, maar ook in materialen en de voorbereiding van de uitvoering. Omliggende panden waren opgekocht. Deze strategische aankopen zorgden er onder andere voor dat er vanaf de Pengelstraat toegang werd verkregen naar de Koningstraat. De architect was aan de slag gegaan, de tekeningen lagen op tafel. De aannemer was er al bijgehaald.’
Eindoplevering in 2020
Kirpalani: ‘Wij hebben een calculated risk genomen en doorgezet. Hopende dat met een aantal maatregelen van verschillende kanten, nationaal en internationaal, wij toch wel uit het slop komen. De economische neergang was een zware klap voor het bedrijf. De toekomst zag er niet rooskleurig uit. Het is moeilijk geweest en het gaat nog steeds moeilijk. Wij maken ons zorgen over de toekomst. Het gaat economisch niet goed in het land.’
Corporate hoofdkwartier
Het ligt in de bedoeling om het corporate hoofdkwartier van Kirpalani, dat gevestigd is aan de Domineestraat, over te brengen naar de Pengelstraat. Deze maatregel werd ingegeven door de toenemende verkeersdrukte, waardoor de binnenstad verstopt raakt. Bij het neerzetten van de superstore heeft Kirpalani rekening gehouden met de doorstroming van het verkeer, verkeersveiligheid en parkeergelegenheid. Er zal op het kruispunt van het Molenpad en de Pengelstraat een 4 verdiepingen tellende parkeerhaven worden neergezet. Van daaruit kunnen de winkel en andere bedrijfsruimten binnendoor worden bereikt. Los daarvan is de Nieuwe Haven, waar de volumineuze vrachten van Kirpalani binnenkomen, dichtbij, op een afstand van 5 minuten rijden van de Pengelstraat verwijderd.
Afdelingen van Kirpalani
In de nabije toekomst zullen de winkel aan de Domineestraat en de Maagdenstraat filialen worden van de superstore. Dan is er nog het distributiecentrum aan de Keizerstraat. Ook de Kirpalani vestiging aan de Ringweg-Noord wordt stapsgewijs uitgevoerd. Het ligt in de bedoeling om er een grote winkel te bouwen. Voorlopig is daar een distributiecentrum ondergebracht.
Kirpalani in de districten
Wat doet Kirpalani in de districten? ‘Op dit moment hebben wij een distributiesysteem. Wij verkopen ook aan lokale winkeliers. Wij mijden het opzetten van filialen in de districten om de lokale ondernemers in staat te stellen om zaken te doen. Als wij bijvoorbeeld een filiaal opzetten in Nickerie, zou de bedrijvigheid van ondernemers in het gebied dood kunnen gaan. En dat willen wij niet.’
HD

error: Kopiëren mag niet!