Bypass Digicel onacceptabel voor TAS

Ferdinand Redan
Ferdinand Redan
Vandaag is de tweede zittingsdag, waarbij de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) zal reageren op het inleidend rekest van de telcommunicatiemaatschappij Digicel. Maandag was de eerste zittingsdag. De directe aanleiding voor dit spoed kortgeding is volgens de onderdirecteur van de TAS, Ferdinand Redan, dat Digicel bezig is met een ‘bypass operatie’, waarbij via het Surinaams netwerk telecommunicatiediensten worden aangeboden aan klanten in Guyana. “Op grond van onze wettelijke verplichtingen hebben we conform de wet gehandeld”, zegt Redan. De onderdirecteur beklemtoont dat er niet van de ene op de andere dag is gehandeld, maar het bedrijf Digicel volgens procedures drie tot vier keren is aangemaand om te stoppen met de bypass. De aanmaning hield in dat Digicel de link (de bypass) tussen Suriname en Guyana moest verwijderen. “Als Digicel een concessie heeft voor Suriname, hoe komt het dat Guyana zonder internet komt te zitten? Hoe kunnen ze internetdistributie aan Guyana geven”, vraagt de TAS-topman zich af. “Het is overduidelijk dat dit niet kan, dit zou Digicel Guyana moeten doen”, zegt Redan. “De bypass houdt in dat Digicel Guyana data stuurt naar Digicel Suriname en Digicel Suriname stuurt dat via hun netwerk verder internationaal, en dat mag niet. Digicel Guyana moet zijn eigen faciliteit hebben in Guyana”, aldus Redan
RB

error: Kopiëren mag niet!