Rijstboeren teleurgesteld, maar gaan niet in hongerstaking

De rijstboeren zijn teleurgesteld. Er komt geen schot komt in de kwestie van het vaststellen van de opkoopprijs van padie. ‘We zijn teleurgesteld, heel teleurgesteld. Er komt maar geen enkele beslissing. We kunnen nergens naar toe. Het is de minister van LVV die de oplossing voor ons wil brengen. Alleen de regering gaat ons kunnen helpen’, aldus Harrynannan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) in gesprek met Dagblad Suriname. Eerder lieten de rijstboeren weten in hongerstaking te gaan, maar zien voorlopig van deze maatregel af.
Vanaf augustus timmeren zij aan de weg voor het bewerkstelligen van een redelijke en billijke padieprijs. Volgens de kostencalculatie van de SPBA kost een baal padie SRD 114,95, maar de opkopers kopen deze op tussen de SRD 65 en SRD 85. De afgelopen week zaten de rijstboeren in bespreking met de LVV-bewindsman en enkele opkopers. Maar dit heeft niet geleid tot positieve resultaten.
Vanaf begin november vangt de inzaaiperiode voor de nieuwe oogst aan. Er is nog niet aan droge grondbewerking gedaan. ‘We hebben het geld ervoor niet’, zegt Oemraw steevast. Medio oktober moeten de rijstarealen al gevuld worden met water voor het doen van de inzaai. Deze handelingen kunnen niet gepleegd worden vanwege de droge grondbewerking die nog op zich laat wachten. ‘Ja, dit zijn allemaal de problemen binnen de rijstsector. Wie luistert naar ons. Niemand luistert naar ons.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!