Hof van Justitie krijgt interim directeur

De verdere verzelfstandiging en automatisering van de rechterlijke macht gaat door. Indien de raad van ministers binnenkort goedkeuring geeft, zal minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie een interim directeur voor de gerechten bij het Hof van Justitie aanstellen om het proces van verzelfstandiging verder ter hand te nemen. Ook zal er een ICT-consultant worden aangetrokken om de automatisering en het digitale data- en informatiebeheer en informatievoorziening van en door de rechtspraak, op poten te zetten. De waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, complimenteert de regering en de rechterlijke organisatie voor de inspanningen die worden getroost om de verzelfstandiging van de bedrijfsvoering van het Hof van de grond te krijgen. Deze twee grote en veelomvattende projecten zullen gebudgetteerd dienen te worden en het Hof kijkt vol goede verwachting uit naar de begrotingsbehandeling in dit kader.
Website en digitale ontsluiting jurisprudentie
Digitale ontsluiting en beschikbaarstelling van de Surinaamse jurisprudentie middels een in ontwikkeling zijnde website van het Hof ligt ook in de planning. Bij de launch van de website zullen volgens Rasoelbaks reeds 500 uitspraken daarop geplaatst zijn. Hiermee zal het Hof ook een eerste aanzet geven voor informatieverschaffing aan de gemeenschap. De op te zetten communicatie-unit van het Hof zal hiervoor verantwoordelijk zijn.
Managementteam beveiliging
Met ondersteuning van de minister van Justitie en Politie en de gewapende diensten, werkzaam bij de rechterlijke macht, zal er een managementteam voor beveiliging worden ingesteld door het Hof. Dit team zal tot taak hebben de beveiliging van de gerechtsgebouwen te professionaliseren, zodat gebruikers en bezoekers van deze gerechtsgebouwen verzekerd kunnen zijn van optimale veiligheid.
Nieuw Burgerlijk Wetboek
“Met het verouderde Burgerlijk Wetboek wordt het voor de rechtspraak- en ik vermoed ook voor de samenleving, in het bijzonder de juridische instituten – hoe langer hoe ingewikkelder werken”, stelt de waarnemend Hof-president. Indien de lijn doorgetrokken wordt, zal wellicht geconcludeerd worden dat dit ook invloed heeft op het investeringsklimaat. Naar het Hof voorkomt, zijn daarom alle redenen aanwezig om het Nieuw Burgerlijk Wetboek ten spoedigste in werking te doen treden nadat dit is goedgekeurd door De Nationale Assemblee. Dit agendapunt zal verder gecommuniceerd worden met de andere staatsmachten en aanleiding geven om cursussen en trainingen te initiëren voor de doelgroepen, teneinde een prompte toepassing van die wet te effectueren.
FR

error: Kopiëren mag niet!