‘We can do the job!’

Frontfoto1President Desi Bouterse heeft gisteren bij zijn jaarrede in De Nationale Assemblee (DNA) aangegeven bijzonder onder de indruk te zijn dat de crisis aan de andere kant vele mogelijkheden voor creatieve Surinamers heeft geboden. Productiebedrijven, industriële bedrijven, handelsbedrijven en dienstverlenende bedrijven die hun reputatie in ons land dik verdiend hebben en al vele decennia investeren, blijven grote kapitalen investeren in de toekomst van dit land. “Hoe groter de crisis, des te meer blijven zij investeren. Zij blijven geloven in dit land en blijven vertrouwen hebben in zijn toekomst en zij kunnen het echt wel weten. We can do the job!”, was de rode draad die het staatshoofd de aanwezigen voorhield. Bouterse heeft tal van zaken aangehaald om de nadruk te leggen op meer geloof in eigen kunnen en tegelijkertijd het geloof in de regering terug te winnen. Met een grote mate van zekerheid stelde de president dat de economie, in vergelijking met de voorgaande twee jaren, stabieler is geworden. “Het beste bewijs daarvoor is de stabiele wisselkoers in het achter ons liggende anderhalf jaar. Ook het binnenlands prijspeil gaat niet langer omhoog. Historisch gezien moeten wij een nationaal spaartekort omzetten in een spaaroverschot. De tijd van ontwikkelingshulp is reeds lang voorbij”, stelde hij.
Wijziging kiesstelsel
De regering overweegt om in dit dienstjaar binnen de mogelijkheden van de wettelijke bepalingen voorstellen te doen tot wijziging van relevante wettelijke regelingen die betrekking hebben op het Surinaams kiesstelsel. Bouterse verwees naar de staatscommissie “Evaluatie van het Surinaams kiesstelsel” onder leiding van raadsadviseur Jules Wijdenbosch die in het eerste kwartaal van 2018 het eindrapport aan hem heeft aangeboden. Het document bevat 18 voorstellen.
Speeltuinen landelijk aanleggen
In 2019 zullen landelijk speeltuinen worden aangelegd. Er zijn nu reeds twee aangelegd en opgeleverd, te weten één in Groningen in het district Saramacca en de ander in Paramaribo in de Palmentuin. Dit speeltuinenproject wordt volgens de president in het dienstjaar 2019 nog verder uitgebouwd naar de overige districten. De regering streeft met de aanleg van speeltuinen ernaar dat kinderen spelenderwijs bewegen.
Nieuwe brug over Saramaccakanaal
In het kader van Dalian IV wordt er een nieuwe highway aangelegd tussen Afobakkaweg en Zanderij. In ditzelfde kader krijgt de Martin Luther Kingweg een upgrading. Eveneens worden in ditzelfde kader wegen in de ressorten Pontbuiten en Latour verhard. De totale projectduur is gesteld op 36 maanden. In november 2017 is reeds gestart met de reconstructie van de Martin Luther Kingweg. In het dienstjaar 2018 is de brug over het Saramaccakanaal afgebouwd. In het dienstjaar 2019 wordt de oude brug over het Saramaccakanaal gesloopt. In de plaats hiervan wordt een nieuwe gebouwd. Hierdoor zal de verkeersproblematiek aldaar zijn opgelost.
Start universitaire lerarenopleiding in 2019
De aangehouden transformatie van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) naar een universitaire opleiding zal in 2019 een feit moeten zijn. “Dit, met als doel de efficiëntie van de bedrijfsvoering te vergroten, maar ook om de leerkrachten kansen te bieden hun bekwaamheden verder te vergroten naar een academisch niveau. In samenhang hiermee worden in het dienstjaar 2019 verdere maatregelen getroffen voor de start van een universitaire lerarenopleiding om zo zorg te kunnen dragen voor voldoende gekwalificeerde en volledig bevoegde leraren voor onze vos-scholen”, aldus Bouterse.
Nieuwe richtingen middelbaar beroepsonderwijs
Suriname heeft zich nationaal en regionaal volgens Bouterse ook verplicht om het technisch en beroepsonderwijs te hervormen. In dit dienstjaar wordt ook gewerkt aan verbreding van het aanbod voor middelbaar beroepsonderwijs met nieuwe richtingen. Ook wordt een conceptwet voor het middelbaar beroepsonderwijs bij De Nationale Assemblee ingediend. “Om te kunnen voorzien in een solide en productief werknemersbestand dat zich regionaal en internationaal kan meten aan beroepseisen en beroepsstandaarden, zijn meer aan de tijd aangepast onderwijs en vaktrainingen nodig om jongeren klaar te stomen voor het bedrijfsleven.” De wettelijke totstandkoming van de SNTA (Suriname National Training Authorithy) zal in dit verband ook de nodige stootkracht geven aan de realisatie van de doelen met betrekking tot het beroepsonderwijs. In 2019 wordt de upgrading van het beroepsonderwijs verder gerealiseerd door het bouwen van praktijkcentra in verschillende districten.
Aanvang nieuwbouw DNA en ministerie van Algemene Zaken
In het tweede kwartaal van dit dienstjaar wordt een aanvang gemaakt met de nieuwbouw van het in 1996 afgebrande gebouw van De Nationale Assemblee en het oud-ministerie van Algemene Zaken. Deze gebouwen worden volgens het staatshoofd in de traditionele vorm herbouwd en wel op dezelfde locatie. Ook de herinrichting van de Waterkant wordt aangepakt, bedoeld om deze mooie plek tot een aantrekkelijk familie- en kinderpark in te richten.
Invoering nieuwe biometrische ID-kaart
Om aan de internationale standaarden te voldoen is Suriname volgens Bouterse genoodzaakt de verouderde identiteitskaarten te vervangen met de nieuwe biometrische ID-kaart. Zodra de reeds aangeboden conceptwetgeving door het parlement is goedgekeurd, zal de nieuwe biometrische ID-kaart alle oude ID-kaarten onmiddellijk vervangen. “De huidige ID-kaart wordt in de meeste landen niet als bewijs van legitimatie geaccepteerd. Het wordt gezien als een home-made kaart, die geen beveiligingssysteem heeft”, zei de president.
Effectuering hogere exportheffingen rondhout
Voor de geleidelijke afbouw van export van rondhout en voor het tegelijkertijd ontmoedigen hiervan door het instellen van hogere exportheffingen zijn, na reeds gepleegd overleg met de stakeholders in de sector, nieuwe tarieven voor export overeengekomen. Deze nieuwe tarieven worden in dit dienstjaar geëffectueerd.
Introductie mobiel-betaalplatform
Onze economie is volgens Bouterse voornamelijk een cash economie, hetgeen met zich meebrengt, dat onder andere betalingen vanuit de overheid aan de burgers die sociale ondersteuning genieten, moeizaam verlopen en soms ook niet transparant zijn. Om hier verandering in te brengen, wordt in het dienstjaar 2019 een mobiel-betaalplatform geïntroduceerd. Dit platform zal het girale geldverkeer faciliteren. “Hierbij wordt de bank ook naar de Surinamers gebracht die nu moeilijk een bankrekening kunnen openen. We can do the job!”, zei Bouterse.
Bouw elektronisch platform voor Sozavo
Binnenkort wordt de automatisering van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) afgerond. Terstond zal worden aangevangen met de bouw van een elektronisch platform voor het ministerie van Sociale Zaken (Sozavo) om de transparantie en efficiëntie bij alle transacties, het ministerie rakende, een boost te geven. “Hierdoor zullen onder andere door middel van koppelingen op het reeds bestaande platform van het ministerie van Financiën ook besparingen worden bewerkstelligd. We can do the job!”
Nationaal e-learning platform voor kinderen in districten
Voor voornamelijk kinderen in de districten wordt er in dit dienstjaar gewerkt aan een nationaal e-learning platform. De laatste hand wordt gelegd aan een implementatieplan door de verschillende stakeholders, gecoördineerd door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur. Door middel van dit platform wordt op een interactieve manier kwalitatief onderwijs gegarandeerd aan elke Surinamer ongeacht waar die ook woont.
Kamers bouwen voor nog eens 300 universiteitsstudenten
Momenteel wordt fase 1 van een groot appartementencomplex bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname afgebouwd met kamers voor het onderbrengen van ruim 300 van de 1500 studenten.
Hierna zullen er in dit dienstjaar kamers voor nog eens 300 studenten gebouwd worden. Ook de bouw van een auditorium ligt voor dit jaar in het verschiet.
Nog 3 dorpen verre binnenland worden voorzien van digitale televisie
Bouterse benadrukte dat in het dienstjaar 2019 nog worden drie dorpen in het verre binnenland zullen worden voorzien van digitale televisie. In de periode 2013 – 2018 zijn vijftien gebieden, verdeeld over het gehele land, voorzien van digitale televisie. In het dienstjaar 2018 zijn er drie gebieden bijgekomen. Naast de continuering van het Telesur Nationaal Breedbandproject wordt bovendien in het dienstjaar 2019 ook gestart met de vervanging van het huidige mobiele datanetwerk en van het huidige mobiele spraaknetwerk door middel van een nieuwe infrastructuur.
Ontwikkeling van topsport, jeugdsport, schoolsport en breedtesport
Het sportbeleid richt zich in dit dienstjaar voornamelijk op de ontwikkeling van topsport, jeugdsport, schoolsport en breedtesport. Er wordt extra aandacht besteed aan de diverse sportaccommodaties en gemeenschapsfaciliteiten. Met het oog hierop wordt in dit dienstjaar 2019 de implementatie van een reeds vastgesteld beheers- en onderhoudsplan uitgevoerd. Ook worden in het dienstjaar 2019 veertien multifunctionele gemeenschapscentra ingericht in Paramaribo en in de districten.
FR

error: Kopiëren mag niet!