Gajadien: ‘Miljoenenleningen met China in 2019’

2Gajadien ‘Miljoenenleningen met China in 2019’Begroting 2019 met 53% toegenomen

De totale uitgaven voor het dienstjaar 2019, die op 1 oktober door president Desi Bouterse wordt ingediend bij De Nationale Assemblee, is SRD 15.273.130.000. De totale ontvangsten zijn door het ministerie van Financiën begroot op SRD 13.634.295.000. Het begrotingstekort komt neer op SRD 1.638.835.000. De totale uitgaven van 2018 waren begroot op SRD 9,9 miljard. Dit blijkt uit de missive van de raad van ministers waarop Dagblad Suriname de hand heeft weten te leggen. In vergelijking met vorig jaar is de begroting aan de uitgavenzijde voor 2019 met 53% toegenomen. Waarnemend VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien om een reactie gevraagd, zegt aan Dagblad Suriname dat deze enorme stijging aan de uitgavenzijde te danken is aan de populistische projecten, die in de begrotingen zijn opgenomen. “Zaken als de Zeedijk te Weg naar Zee, het uitbaggeren van de Surinamerivier, het Dalian V project en bijna USD 120 miljoen voor de luchthaven. Allerlei projecten die gefinancierd zullen worden met leningen”, benadrukt de VHP’er. De parlementariër vermoedt dat deze middelen bij de Volksrepubliek China zullen worden geleend, aangezien al ongeveer 50% van de huidige buitenlandse leningen van Suriname gesloten zijn bij het Aziatisch land.
Geen BTW in conceptbegrotingen 2019
Gajadien benadrukt dat de invoering van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) ook niet is opgenomen in de conceptbegroting van het komend dienstjaar. BTW was één van de speerpunten in de begroting van vorig jaar. Deze zou eerst ingaan in januari 2018, maar werd verschoven naar 1 juli 2018. Hierna werd de invoering uitgesteld. “Alles was een show. Door de hoogste man van het land is al anderhalf jaar geleden aangegeven dat er geen BTW komt, dus het komt komend dienstjaar ook niet. De inkomsten zullen dan weer gehaald worden uit leningen en vanuit de samenleving. Wij denken dan aan de inkomsten uit de rij- en voertuigenbelasting en de government take op brandstof”, aldus de parlementariër.
Financiën zal ook USD 2,5 miljard lenen voor achterstallige betaling
Gajadien benadrukt dat niet alleen het enorm begrotingstekort hem zorgen baart, maar ook het feit dat het ministerie van Financiën ook een extra USD 2,5 miljard gaat lenen om achterstallige betalingen van bestaande schulden af te lossen. “Dit, terwijl de minister van Financiën eerder beloofd had dat dit zou geschieden uit de middelen die Staatsolie recent heeft teruggestort”, stelt hij. De VHP’er verwacht dat het staatshoofd wederom ‘een show’ zal geven, waarin zogenaamde goede perspectieven over hoge goud- en olieprijzen weer naar boven zullen worden gehaald”, aldus de politicus. “Het wordt dan gewoon weer een show om de samenleving zand in de ogen te strooien”, aldus de politicus. Aanvankelijk zou de buitengewone vergadering van De Nationale Assemblee vrijdag worden gehouden. De president heeft om uitstel gevraagd tot 1 oktober, de laatste dag waarop volgens de grondwet de begroting moet worden ingediend. Het staatshoofd zal om 10.00 uur het beleid voor het komende jaar presenteren.
FR

error: Kopiëren mag niet!