Bedrijven moeten zich meer richten op rechten LGBT

LGBT’ers maken nog veel onrecht mee waardoor ze niet zichzelf kunnen. Het gaat om dingen zoals fysieke en mentale mishandeling, onterecht naar de psychiaters of voorganger gebracht worden, omdat men denkt dat er iets mis is met hen, uit huis gezet worden enz. Hierdoor ontstaan soms zelfs zelfmoordgedachten. Dit zijn zaken die nog veel te vaak gebeuren. “Vandaar dat het LGBT Platform Suriname tijdens de parade wil tonen dat we wel durven onszelf te zijn”, zegt Raoul Franker, lid van de Pride Commissie die Pride Month organiseert. Er zullen officiële pride events en externe events georganiseerd worden die allemaal op facebook en andere mediakanalen te zien zullen zijn. Een belangrijke focusgroep voor de organisatie is de participatie van bedrijven, niet alleen ter sponsoring van de LGBT evenementen, maar ook als voorvechters van het goede doel. Het platform werkt er naar toe bedrijven te interesseren niet alleen als sponsors op te treden, maar om partnerschappen aan te gaan. Momenteel hebben zij reeds 3 partners te weten Zus en zo, Kings Drankenpaleis en Torarica. Er bestaat nog voldoende ruimte voor andere horecagelegenheden of bedrijven die iets willen doen in het kader van Pride Month. “Het is belangrijk dat bedrijven beseffen dat als zij de Pride ondersteunen dat zij daarmee een beter imago creëren, omdat je achter iets staat die niet een ieder in de samenleving ondersteunt. Internationaal is het ook zo dat zulke bedrijven een beter reputatie hebben onder hun cliënten en partners.”
Positie van LGBT’ers in Suriname
“Het is gelukkig verboden om te discrimineren op basis van seksuele voorkeur of oriëntatie, maar in de realiteit weten we dat dit nog gebeurt. Dat komt omdat mensen nog steeds bepaalde zaken niet begrijpen en daardoor bang zijn. Dat is ook een reden waarom Pride Month wordt georganiseerd om te wijzen dat wij gewone mensen zijn en dat een ander seksuele voorkeur hebben of LGBT’er niet besmettelijk is”, zegt Franker. “In Suriname hebben wij dat punt nog niet bereikt waarbij gestreden wordt voor homohuwelijken. We zitten nog in de fase van vechten voor gelijke rechten. LGBT’ers hebben in principe minder rechten dan hetero’s. Een voorbeeld is het overlijden van een partner. De ander komt op straat te staan, omdat er geen wettelijke richtlijnen zijn voor LGBT koppels.”
Er zijn organisaties die zich onder andere bezig houden met wettelijke aspecten rond de rechten van de LGBT gemeenschap zoals Parea. Zij hebben het initiatief genomen te starten met het project Verklaring van Paramaribo, waarin bedrijven zich committeren aan het wegwerken van discriminatie van LGBT’ers binnen hun bedrijf. “De strategie is het bedrijfsleven bewust te maken en hen zover te krijgen dit goed doel te ondersteunen en zo door te gaan naar de overheid”, aldus Franker.
NK

error: Kopiëren mag niet!