De SLM persconferentie

Ik heb helaas niet de gelegenheid gehad de hele persconferentie belegd door de SLM directie, te volgen. Hierdoor zijn er wat vragen die ik graag beantwoord zou willen zien en welke ik hieronder zal noemen:
• Kan men ons de garantie geven dat Residence Inn nog niet is verkocht aan een lokale ondernemer? Of zijn er al vergaande toezeggingen gedaan over een eventuele verkoop?
• Waarschijnlijk door mijn gebrekkige ontwikkeling weet ik niet hoe een object door de SLM onderhands verkocht kan worden, dus zonder een inschrijving en toch transparant kan zijn.
• De directie verklaart dat er geen gratis tickets meer worden verstrekt; maar het is bekend dat zulks wel is gebeurd in het verleden en dat dit mede ertoe heeft bijgedragen dat de carrier nu in zwaar weer zit. Wie heeft de laatste drie jaren genoten van deze gratis tickets? Zou de directie, alleen maar vanwege de transparantie, de namen willen bekendmaken van de bevoordeelden in dit verband? Ook het gratis vervoer van vracht moet hierbij worden meegenomen.
• Is de laatste charter naar Cuba en terug reeds betaald door degene die de opdracht daartoe heeft gegeven? Want men zegt dat er offertes zijn uitgebracht, maar de deal is pas rond als je hebt ontvangen. Is het voor mij ook mogelijk om met een bestelbrief een 737 kist bij de SLM te charteren?
• Cuba charter: Hoe zullen de nodeloze kosten die allemaal te maken hebben met de verlate uitvoering van de lijnvluchten worden betaald of afgeboekt? Ik denk hierbij aan de hotelkosten etc. van gestrande passagiers. En hoe hoog is die rekening? Weet de SLM wel hoeveel schade en ergernis aan de passagiers is toegebracht door deze handeling? De goodwill gaat er steeds verder uit en vergelijk dit s.v.p. niet met een vertraging vanwege slecht weer of een defecte kist! Geen wonder dat zelf de Surinamer steeds vaker kiest voor alternatieven i.p.v. te reizen met de SLM.
Tony van den Hakker

%d bloggers liken dit: