Is het moeilijker om op gewicht te blijven, als men ouder wordt?

1 Locomotorius FOTO 2
1 LocomotoriusAls we ouder worden, nemen we in gewicht toe. Tenminste, dat is iets dat vaak wordt beweerd. De aanname is dat onze stofwisseling trager gaat werken. Maar klopt dit wel? En kunnen we hier écht niks aan doen?
Het grootste deel dat we aan energie nodig hebben, is voor het goed laten functioneren van onze lichaamsfuncties in rust. Met een mooi woord noemen we dat de ‘ruststofwisseling’. Zeg maar de energie die nodig is om onze lichaamsfuncties op de automatische piloot te laten draaien. Verder hebben we energie nodig om ons eten en drinken te verwerken en ook als we bewegen en sporten. Het verschilt per persoon. Vaak denkt men dat door het ouder worden, onze verbranding automatisch langzamer gaat werken. Maar zo simpel is het niet. Naarmate we ouder worden, begint ons lichaam ‘af te bouwen’. Dit begint (schrik niet) al vanaf ongeveer het dertigste levensjaar. Botontkalking is een voorbeeld van deze afbraak. De hoeveelheid botmassa zal vanaf de geboorte tot ongeveer het 30ste levensjaar opbouwen. Wilt u gezonde botten houden, dan moet u ze onderhouden. Dat doet u d.m.v. een actieve levensstijl en heel goed te eten. Ook uw spiermassa zult u moeten onderhouden.
Vanaf het 30ste levensjaar, verliezen mensen gemiddeld 1% van hun spiermassa per jaar. Opa August van 85 jaar, kan zomaar de helft van zijn oorspronkelijke spiermassa verloren hebben. Dat is niet niks he. En laat spiermassa nu net een grote invloed hebben op uw verbranding. Op die ruststofwisseling. Bepaalde medicijnen kunnen uw spieren sneller afbreken, maar de grootste boosdoener is zonder meer: minder bewegen. Ja die staat met stip op één. Nu heeft het verlies van spiermassa niet alleen een nadelige invloed op uw verbranding in rust. Het zorgt er ook voor dat de kans op vallen groter wordt. En zegt u nou eerlijk; wie van u zit daar nou op te wachten? Wie van u zit te wachten op een gebroken heup met alle misere daarom heen? Want een gebroken heup helpt inactiviteit in de hand en voor u het weet, bevindt u zich in een vicieuze cirkel.
Door een lagere hoeveelheid spiermassa, zult uw verbranding in rust, langzamer werken. In feite heeft uw lichaam nog minder energie nodig. M.a.w. u hoeft niet meer zoveel te eten als voorheen. Maar nu komt het…men is ouder geworden. Men heeft dus veel minder spiermassa, maar men blijft toch hetzelfde eten als voorheen. Gevolg: u zult aankomen. 1 + 1 = 2 Dat is een simpele kwestie van de energiebalans. Men zegt wel eens: ‘u stopt er meer in, dan dat u verbrandt’. Op de lagere school leert u dit eigenlijk al. Als u hetzelfde blijft eten, zult u zwaarder worden. Ouder worden is dus niet de directe oorzaak van gewichtstoename. U weet nu wat de hoofdoorzaak is; de afname van spiermassa en een grotere inactiviteit in combinatie met dezelfde hoeveelheid blijven eten. Toch kunt u hier zeker wat aan doen. Iets dat u niet gebruikt, wordt afgebroken. Een goed voorbeeld hoe dat werkt, zien we bij astronauten.
Astronauten, verliezen tijdens een ruimtereis van enkele maanden, zo’n 15 tot 20% van hun spiermassa. Om verlies van spiermassa tegen te gaan, is krachttraining het antwoord. Zonder meer. Zorg daarnaast voor een volwaardige voeding met voldoende eiwitten, vitamines, mineralen en vezels. Wilt u meer weten; neem dan contact met Locomotorius op.
LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]
John Kiesel en Ricardo Bhola

error: Kopiëren mag niet!