Bericht Saamaka 12 Lo

Hier volgt een bericht van Saamaka 12 Lo voor het gehele binnenland: Saamaka, Matawai, Kwinti, Ndyuka, Pamaka en Aluku.
Een oud gezegde luidt : ´I musu hesi u yei si, ma ya musu hesi u piki´oftewel spreken is zilver, maar zwijgen is goud: wees snel om te horen en te zien, maar wees voorzichtig met je woorden.
Zoals iedereen op de televisie heeft kunnen zien of op de radio heeft gehoord, heeft president Desi Bouterse, gesteund door zijn adviseurs, op 12 augustus Albert Aboikoni op valse gronden beëidigd tot granman. Geen enkele granman van de andere stammen of de Inheemsen was die dag aanwezig bij de beëidiging.
Dit was de eerste keer in de historie van Suriname dat een president en zijn stedelijke adviseurs een dergelijk besluit hebben genomen zonder het volk te raadplegen. De Saamaka 12 Lo wil daarom nogmaals benadrukken dat zij het niet eens is met deze gang van zaken en zij zal Albert Aboikoni dus nooit accepteren als granman van het Saramakaanse gebied.
De drie lo´s die volgens de traditie verantwoordelijk zijn voor de installatie van een Saramakaanse granman zijn Nasi (Pada Lafanti), Dombi (Daume) en Langu (Bendiwata). Zij hebben inmiddels unamiem laten weten nooit te zullen meewerken om Albert Aboikoni tot granman te installeren. Ook de granmans van de andere stammen en de Inheemsen weigeren Aboikoni te zien als hun collega. Zelfs zijn eigen familie binnen de Matyau heeft te kennen gegeven dat hij niet meer welkom is in het stamgebied aan de Pikin Rio en dat president Bouterse en zijn stedelijke adviseurs er beter aan doen om Albert Aboikoni tot granman van hun eigen families te benoemen.
De president van Suriname heeft de tradities en rechten van het Saramakaanse volk met de voeten getreden en daar moet massaal tegen worden geprotesteerd. Het Surinaamse volk moet weten dat dit niet enkel een zaak is van de Saramakaners alleen. Bouterse en zijn politieke vrienden brengen de traditie en het voortbestaan van alle binnenlandbewoners in gevaar.
Dit zal politieke en spirituele gevolgen hebben voor alle verantwoordelijken.

error: Kopiëren mag niet!