Bermhandelaren kijken lelijk op hun neus

Bermhandelaren kijken op hun neusGezien de hosselmentaliteit die gevoed wordt door de crises in Suriname is bermoccupatie en -handel een trend geworden. De regering en overheidsinstanties hebben deze gang van zaken oogluikend toegelaten en getolereerd, totdat het een plaag is geworden. Toen bermbebouwing toenam, stelden machthebbers zich op het standpunt: ‘Het zijn arme mensen, die op een eerlijke manier hun brood verdienen’. Het populisme viert hoogtij. Ministers, diensthoofden en districtscommissarissen hebben de bermhandel als het ware aangemoedigd door vooral politieke loyalisten te accommoderen. Er werd toestemming gegeven of vergunning verleend om opstallen met uiteenlopende doelstellingen neer te zetten. Vandaag aan de dag worden districtscommissariaten overstelpt met aanvragen en zijn er geen bermen genoeg om aan de vraag te voldoen.
Money making business
Het zijn niet alleen hosselaars, die met toestemming van de regering de wanorde op de bermen vorm geven. Kapitaalkrachtige ondernemers, speculanten en andere individuen vragen in toenemende mate ook bermen aan, waarop nagelvaste gebouwen worden neergezet. ‘Het is een money making business geworden’, wordt vaker gehoord.
Lege stands
Uit gesprekken met bermverkopers is gebleken dat de verkoop in de meeste gevallen tegenvalt. Bermhandelaren kijken vaak lelijk op hun neus. Niet alle berekening is ontvangst. In de praktijk is het verlieslatend. Vandaar dat bermverkopers en dienstverleners onregelmatig opengaan. Vele opstallen worden onregelmatig gebruikt of staan er verlaten bij. Overal zijn er half afgebouwde, overwoekerde en vervallen stands te zien.
HD

error: Kopiëren mag niet!