Fundraisingsdag Wiesje

1Stichting Wiesje fundraisingsdag1
1Stichting Wiesje fundraisingsdag2Stichting Wiesje organiseerde afgelopen zaterdag een fundraisings- en infodag.
De stichting houdt zich bezig met mensen die leven met de ziekte dementie en de mantelzorgers. Mavis Leter, directeur van Wiesje, zegt dat er hiervoor een dagopvang en 24-uurs zorg is. “Dementie is een hersenafwijking”, zegt de directeur. “Het is een syndroom van verschillende ziektes, die als laatste het ziektebeeld van dementie hebben. Stichting Wiesje is er om de mensen te begeleiden, want de ziekte kent verschillende fases. In het begin is het goed om er snel bij te zijn, zodat mensen begeleid kunnen worden. Iets anders wat Wiesje ook doet, is het screenen van de mensen. Via een MRI-scan kan worden gezien hoe de hersenen eruit zien en om welke vorm van dementie het gaat. Het gaat er dus geavanceerder aan toe dan vroeger en het is de bedoeling dat de mensen respectvol worden behandeld”, zegt Leter. Zij voegt eraan toe dat de mensen ook een stukje autonomie hebben, zodat ze ook zeggenschap hebben. Niemand hoeft zich te schamen voor dementie, want het is een ziekte. Helaas merkt de directeur dat dementie nog te vaak in de taboesfeer blijft hangen. Er zijn zelfs mensen die hun moeder of vader in een kamer opsluiten uit schaamte, benadrukt de directeur.
Door deze dag te organiseren, probeert de stichting aan de benodigde middelen te komen voor het bouwen van het hoofdkantoor. Het woonhuis staat er al. September is Alzheimermaand. Gedurende deze maand probeert men de awareness te verhogen van het ziektebeeld dementie middels diverse activiteiten. Op 7 september is er een manterlzorg avond, waarbij mensen informatie kunnen krijgen. Op Alzheimersdag, 21 september, is een wandelloop gepland.
Er is ruim 20.000 euro nodig voor de verdere aankleding van zowel het dagcentrum als het kantorencomplex. Tafels, meubels, televisies zijn enkele zaken die Leter aanhaalt die nodig zijn. De directeur zegt dat verschillende donateurs de stichting ondersteunen. Ze noemt enkele zaken als melk, rijst en groente. De directeur spreekt haar enorme dank uit voor de ondersteuning die de organisatie met 25 medewerkers en 2 stagiaires vanuit de gemeenschap krijgt.
Behalve het complex in de Cultuurtuinlaan heeft stichting Wiesje aan de Gemenelandsweg op het complex van de Kennedystichting een ruimte die gehuurd wordt. “Dat is het dagcentrum”, zegt Leter. “Het dagcentrum is van 7.15 tot 15.00 uur open. De mensen kunnen daar gebracht worden voor de dagbesteding, zoals eten en drinken.” De organisatie werkt ook met een arts, Kristine Luckham. Zij is klinisch geriater en hoofd Geriatrie bij AZP. Geriatrie is het medisch specialisme voor de kwetsbare oudere patiënt. Daarnaast wordt er ook met een neuropsychologe en een huisarts samengewerkt. De oudste bewoner van Wiesje is mevrouw Alexandrine ‘Siene’ Drenthe. Zij is 100 jaar.
RB

error: Kopiëren mag niet!