Valies: ‘Fiso kan werken’

De leerkrachten zaten alvorens zij hun salariscorrecties kregen in een situatie om keuzes te maken: of in het Functie Informatiesysteem Overheid (Fiso) blijven met dezelfde salarissen of eruit stappen en meer verdienen. Er is ooit een discussie opgestart met de overheid. Volgens vakbondsvoorman Wilgo Valies is men uiteindelijk wel gekomen tot een oplossing. De overheid is akkoord gegaan om Fiso door te lichten. “Er zijn deskundigen uit het buitenland gehaald. Die hebben gezegd dat Fiso kan werken. Het is een goed systeem. Alleen moet men een aantal zaken ordenen, om er optimaal gebruik van te kunnen maken”, stelt Valies. Inmiddels hebben verschillende vakbonden, waaronder een vakcentrale, zich ingespannen tegen het Fiso. En dit allemaal bouwend op het gelijkheidsbeginsel (“leerkrachten hebben geld gehad, dus wij moeten dat ook”). Valies heeft eerder in gesprek met Dagblad Suriname duidelijk gemaakt dat leraren en de ambtenarij niet naast elkaar kunnen worden gelegd. De leraren hebben volgens hem geen problemen met het Fiso. Zij zijn echter van oordeel dat zij op een andere manier gepositioneerd moeten worden. Het zijn de verplichte kwalificaties van leerkrachten die hen apart maken voor hun functies en de salarissen die zij moeten ontvangen. “Men moet geen andere dingen erachter zoeken. Je moet het volk altijd blijven stimuleren om te blijven studeren. Dit, zodat je een geschoold volk hebt, waarmee je jouw nationale ontwikkeling kunt bewerkstelligen”, stelt Valies. Hij bedoelt hier aan te geven dat mensen die studeren, een andere waardering verdienen dan mensen die op basis van het huidig betaalsysteem worden gewaardeerd.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!