Kortsluiting OS Geyersvlijt 1 vermoedelijk ontstaan door diefstal van koperen buizen

Het vermoeden bestaat dat criminelen illegaal bezig zijn geweest op de Openbare School Geyersvlijt 1 aan de Barronstraat. Zij hebben koperen buizen uit de hydrofoor weggerukt, waardoor er bij de elektrische bedrading een vonk is ontstaan en die heeft ertoe geleid dat het kantoor annex magazijn van de school vlam heeft gevat. Het vuur ontwikkelde zich heel snel, waardoor ook 5 leslokalen in de vlammenzee zijn opgegaan. De politie van Geyersvlijt kreeg de melding van deze brand omstreeks 21.40 uur. Dagblad Suriname heeft in verband met het onderzoek gesproken met brandweervoorlichter Olton Pinas. Hij zegt dat de brandweer omstreeks 21.46 uur de melding van deze brand binnenkreeg. Binnen 3 minuten was post Geyersvlijt ter plaatse. Toen de brandweer ter plekke aankwam, stond de linkervleugel in lichterlaaie. De bewaker van de school was ter plaatse. Van de bewaker vernam de brandweer dat hij sinds 9.30 uur de politie probeerde te bellen, echter kreeg hij niet de gewenste hulp van de politie. Hij had het contactnummer van de hoofdschoonmaakster en die werd gebeld. Hij zag in eerste instantie rook uit het kantoor annex magazijn komen. Door tussenkomst van de hoofdschoonmaakster werd het kantoor geopend. Pinas zegt dat de zekeringkast in brand stond. De bewaker heeft samen met een omstander getracht de brand te blussen, echter zonder het gewenste resultaat. Toen het vuur steeds groter werd, hebben de mensen de politie en daarna de brandweer gebeld. Pinas zegt dat het onderhoofd van de school de brandweer niet wist te vertellen of de school al dan niet tegen brand verzekerd is. Volgens Pinas zijn 3 leslokalen, het kantoor annex magazijn en de toilettengroep geheel afgebrand. Twee leslokalen hebben water- en schroeischade opgelopen. Behalve post Geyersvlijt was ook post Knuffelgracht en Gemenelandsweg ter plaatse om het vuur onder controle te krijgen. Er is groot alarm geslagen, nadat het bekend was dat het ging om een school. De assistentie was noodzakelijk om erger te voorkomen. De brandweer heeft de brand kunnen beperken tot het schoolgebouw. De belendende gebouwen zijn gespaard gebleven. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!