De mindblock….een alledaags fenomeen (2)

In deel 1 heb ik het begrip mindblock geïntroduceerd als een fenomeen van eigen perceptie van de waarneming dat zich ongemerkt ontwikkelt en het bewustzijn beperkt. De persoon zelf is zich niet bewust van zijn tunnelvisie. Ingeworteld denken, de overtuiging, is moeilijk te veranderen. Deblokkeren van de mind kan alleen via sterk overtuigende argumentatie middels empirische bewijzen en verheven wijsheid. Het uiteindelijke doel moet een bestendige intrinsieke overtuiging zijn van de juiste mindsetting, daar alleen een goed gemotiveerde innerlijke instelling de terugval voorkomt. Het spil is de kwaliteit van het bewustzijn waarmee de waarneming plaatsvindt. Is het bewustzijn verruimd met voldoende kennis/wijsheid, dan is de kans groot dat het gevormde beeld juist is. Indien niet, dan is de mogelijkheid van een incorrecte beeldvorming/perceptie evident. Vanuit de aarde bezien, lijkt de zon om de aarde te draaien. Een beperkt bewustzijn ervaart dit als de waarheid. Vanuit de ruimte of door educatie kent u de werkelijkheid. Evenzo onstaat de juiste kijk op zaken door de hogere educatie en hierdoor het zich verheffen in de geestelijke ruimte (het uitzoomen). Let wel: intellect en educatie zonder toepassing zijn nutteloos. Mijn citaat: een intelligent persoon is niet per definitie verstandig.
Mindshift. Een pragmatische metafoor.
In het voorbeeld van de werknemer die vreest dat i.p.v. hijzelf, zijn ijverige collega zal worden bevorderd, is een mindshift mogelijk indien hij zichzelf en zijn collega als klanten beschouwt die een lot willen kopen en de hoofdprijs willen winnen. De werkgever is de verkopende winkel. Wetende dat de ander evenveel kans maakt, koopt hij toch het lot en heeft hij geen wrok tegen deze klant. Ook niet als hij later verneemt dat deze de hoofdprijs heeft gewonnen. Hij weet dat beide geen vat hebben gehad op de uitslag van de trekking. De mindblock dat de ander zijn positie van hem kan afpakken verdwijnt met deze metafoor, waarin het enige wat telt is, het verrichten van de handeling (de karma), nl. het kopen van het lot. Immers, hij kan geen prijs winnen zonder een lot te kopen. In casu: het naar beste vermogen verrichten van zijn werkzaamheden bij de werkgever. Het besef ontstaat dan ook, zoals bij de trekking, dat hij geen invloed heeft op het resultaat van zijn geleverde prestatie. Het beoogde resultaat, het winnen van de hoofdprijs, in deze de promotie, ligt niet in zijn macht. Hij kan de lottoprijs niet claimen. Dit is conform de rode lijn in de Bhagvat Gītā, de meest gezaghebbende Schrift van de Vedāntafilosofie: u heeft alleen het recht om te handelen, maar niet op de vruchten ervan.
Indien deze Vedāntische richtlijn vol overtuiging wordt toegepast, wordt de corruptieve neiging ingedamd, verdwijnt jaloezie op het succes van een ander en is er geen angst voor het niet verkrijgen van een verwachte beloning, omdat u immers geen recht heeft op de vruchten van uw handelen. Dat ondanks alle liefdesbetuigingen van u degene op wie u verliefd bent voor een ander kiest, of dat een ander de door u begeerde benoeming krijgt terwijl u zoveel overuren heeft gemaakt, zal u geen pijn meer doen. Dit omdat het bewustzijn is verruimd door de verheffing in denken, door een grotere bagage aan opgedane wijsheid. De realiteit wordt peacefull geaccepteerd; u leeft in het NU en niet in de toekomst of verleden door de verwachtingen. Het gaat dus om de mindsetting, de mindshift, de verandering van de geesteljike instelling, het leven beschouwen vanuit een spirituele optiek. Note: spiritualiteit staat los van religie. Ook de stelligste atheïst kan hoog spiritueel zijn!
Introspectie
Zeer belangrijk is introspectief te zijn. Zich de gewoonte aanmeten om het eigen denken te beoordelen, aan zelfonderzoek te doen. Hierdoor kan tijdig de ontwikkeling van de mindblock voorkomen worden, doordat telkens bij het onstaan van een nieuwe gedachte de juistheid ervan wordt overwogen, alvorens deze zich eigen te maken. Dit mechanisme is door de evolutie ingebouwd in uw brein, in het achterste deel van de prefrontale schors van de hersenen, zoals de hersenfysiologie dit bewijst en wordt in de neurowetenschap metacognitie genoemd, inhoudende het taxeren van de eigen waarneming, betrouwbaarheidsonderzoek van het geheugen en controle van de resultaten van eigen handelen. Deze eigenschap moet met grotere bewustheid worden toegepast.
De Guru (geestelijke leermeester)
Om deze mindshift, de oplossing voor de mindblock in te zetten en te voltooien, is de coaching door een guru en het verkeren in verheven gezelschap essentieel. Dit artikel, deze beperkte analyse, is slechts het oplichten van een tip van de sluier, zoals de wegbewijzering alleen de richting aangeeft maar niet de route uitstippelt. Om de eindsbestemming op de beste wijze te bereiken, is een goed navigatiesysteem/een reisleider nodig, in casu een bekwame guru die multidisciplinair onderlegd is. In iedereen is dezelfde creërende kracht aanwezig. Maar deze straalt niet in dezelfde mate bij een ieder, zoals in een ruimte vele lampen van gelijke wattage hangen, maar door een dimmer verschillend in sterkte schijnen. De guru zal door het verschaffen van wijsheid, aan de dimmer van uw innerlijke lamp draaien, waardoor ook ù helderder zult stralen, in prive als op de werkvloer; uw bewustzijn wordt verruimd.
De Satsangah (het juiste gezelschap)
Tezamen met de guru is important de satsangah (sat: de hogere waarheid/ sangah: gezelschap); het verkeren in gezelschap van wijzen. De satsangah en guru zijn als een waterzuiveringsinstallatie. Het bevuilde hemelswater/rivierwater wordt er telkens gezuiverd, dient dan als drinkwater en wordt in medicijnen verwerkt. Evenzo wordt het individu in het gezelschap van de verheven denkenden, de satsangah en door telkens onderricht te ontvangen van de guru/the spiritual coach, voortdurend gereinigd van het vuil van negatief denken, verkeerde overtuigingen e.d. Door deze regelmatige zuivering onstaat geen ophoping van het verkeerde, nestelt het negatieve zich niet, m.a.g. geen kans op mindblock. De guru en satsangha zijn dus onontbeerlijk voor verruiming van het bewustzijn, de spirituele groei. Zoals iemand niet door alleen literatuurstudie arts wordt, maar hiervoor colleges loopt, stage doet en examens aflegt, zo wordt de hogere wijsheid niet verkregen door alleen kennis op te doen via internetsites en het lezen van boeken. Door de verkregen hogere kennis van de guru en het veelvuldig verkeren in satsangah, wordt ook het onbewuste brein gevoed, waardoor de onbewuste handelingen in zekere mate toch nog bewust gestuurd worden ( > 93 % van ons handelen/denken is onbewust). Al de gehanteerde begrippen en concepten, zullen nog in afzonderlijke artikelen vanuit de spirituele-filosofische-en wetenschappelijke (bedrijfseconomisch/sociologisch/psychologisch) optiek, uitvoerig worden behandeld in de context van toepassing in prive en in het bedrijfsleven.
Nobelprijswinnaar Rabindranath Tagore: Begeerte naar de vrucht mist de bloem.
Pandit drs. R.P.Sitaldin (hindupriester/bedrijfseconoom/filosoof) 00 31 (0)6 25 15 95 25
Hindu Scientific InterCultural &-Religious Institute Netherlands (HScICRIN) [email protected]

error: Kopiëren mag niet!