Miskin: “Deze coalitie zit losser dan zand aan elkaar”

Miskin “Deze coalitie zit als losser zand aan elkaar”“De regering handelt traag. Wij krijgen de volle lading als gevolg van het niet goed performen van deze regering. Meneer Hooghart (Ronald) heeft mij altijd gezegd dat de coalitie als los zand aan elkaar hangt. Het grote probleem is dat jij als CLO die losse delen bij elkaar moet gaan trekken. Het lijkt alsof iedereen apart opereert”. Dit stelde CLO topper Michael Miskin gisteren op een Algemene Ledenraad.
Hij noemt als voorbeeld het Onderhandelingsorgaan dat bij uitstek het beste orgaan zou moeten zijn om de kwestie rond de salarisaanpassingen van de ambtenaren te bekijken. “Het zijn mensen die jarenlang ervaring hebben met onderhandelen. Je gaat nu onderhandelen met mensen die geen ervaring hebben. Op 16 juli zijn 4 personen voor ons gezet om te onderhandelen en nu blijkt dat jij (als vakbond) deze personen die doorgaan voor deskundigen, eerst moet gaan scholen zodat zij kunnen begrijpen wat zij in feite moeten doen,” stelt Miskin.
Miskin heeft de vicepresident gevraagd naar het Onderhandelingsorgaan. Die vroeg op zijn beurt waarom het er niet is. De CLO vertegenwoordiger vroeg vervolgens retorisch wiens verantwoordelijkheid het is om het orgaan erbij te zetten. “Het orgaan is een werkorgaan van de regering. Dat kan ik niet zetten”, stelde Miskin.
Daarnaast zit de CLO met een ander groot probleem. Ambtenarenbestanden vallen in beginsel onder het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza). Er worden exercities gemaakt voor salarisreeksen en er wordt met deskundigen gesproken. Ook met de minister van Financiën wordt er gesproken. “De minister zegt: Eigenlijk is dit niet mijn werk. Dit is het werk van Biza en die moet feitelijk de loonreeks leveren. Cebuma moet de loonreeks draaien. En dan pas is het de taak van Financiën om te kijken of zij het kan betalen”, citeert Miskin.
Hij stelt dat ook dit een grote inspanning is voor de vakcentrale bij de onderhandelingen. Het lijkt er meer op alsof de vakbeweging de overheid moet leiden om haar eigen personeel van een goede boterham te voorzien.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!