Viren Ajodhia: “Iedereen in Suriname zal USD 400 betalen aan Alcoa”

2“Iedereen in Suriname zal USD 400 betalen aan Alcoa” 1De ontmanteling van Paranam zal ervoor zorgdragen dat elke burger van Suriname USD 400 verschuldigd is aan Alcoa. Dit concludeerde de energiedeskundige, Viren Ajodhia, tijdens de Kenniskring (KK)-bijeenkomst dinsdagavond in de ballroom van Lalla Rookh. Aan de opkomst is duidelijk te zien dat deze materie velen bezighoudt. Ajodhia accentueert dat de Alcoa-kwestie reeds in 2014 gaande was, waarna in oktober 2015 een Memorandum of Understanding (MoU) is ondertekend. Hiertegen heeft De Nationale Assemblee (DNA) geageerd in november 2015. Een maand later vroeg de regering aan Alcoa om de MoU te herzien, wat niet gehonoreerd is door Alcoa. Op een gegeven moment werd in augustus 2016 wederom verkondigd dat de MoU doorgaat. Uiteindelijk is de zaak zover gebracht dat de ontmanteling van Paranam gegarandeerd is.
Grondslag ontmanteling Paranam
“Het was al in 2014 bekend bij de regering dat Alcoa weg zou gaan. Als je dit alles volgt, zie je dat er precies wordt gedaan wat in die MoU was opgenomen; vanaf oktober 2015 tot en met augustus 2018 is niets veranderd. Dus in feite is het niet illegaal dat Alcoa Paranam gaat ontmantelen.” Waar velen echter niet stil bij staan, is dat de bauxietsector voor 5 jaren gegijzeld is door Alcoa. Wat is de beweegreden hiervoor? “Alcoa doet dit om het aanbod op de internationale markt onder controle te krijgen. De bauxietsector is dus helemaal gedestabiliseerd.” Alhoewel de ontmanteling van Paranam vaststaat, is er een onlogisch element toegevoegd aan het MoU; Suriname zal tot en met 31 december 2019 blijven betalen voor stroom uit Afobaka.
Suriname betaalt USD 200 miljoen voor exit Alcoa
In totaal komt het kostenplaatje voor Suriname voor de exit van Alcoa neer op USD 200 miljoen. “Als Paranam nu dicht is, waarvoor dienen die kosten tot en met eind december 2019 dan?” Het is wel een opluchting dat de stroomrekening van 2014 wordt kwijtgescholden, voert Ajodhia aan. “Maar als je USD 30 miljoen krijgt en USD 200 miljoen moet betalen, wat is dan het voordeel?” In het parlement kwam ter sprake dat Alcoa USD 300 miljoen zal uitbesteden om de bijkomende milieu-issues op te lossen. Hiervan is circa USD 200 miljoen een aangelegenheid van Suriname. “En dit betekent dat iedereen in Suriname USD 400 zal betalen aan Alcoa.” Al bij al komt het erop neer dat Alcoa de lakens uitdeelt over wat wel en niet moet gebeuren binnen de bauxietsector, terwijl de 51 volksvertegenwoordigers met lede ogen toekijken.
KSR

error: Kopiëren mag niet!