Jogi: ‘Corruptieonderzoeken OM moeten niet leiden tot blinde muur’

Het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar een aantal vermoedelijke corruptiezaken, waaronder Carifesta-XI, naschoolse opvang, algemeen kinderbijslag, Sociale Zaken, SMS, Telesur en NVB. Verschillende dossiers zijn door de regering naar het parket gestuurd voor onderzoek. Intussen is de hulp ingeroepen van een forensische accountant om de voorgelegde zaken tot de bodem te laten uitzoeken en na te gaan in hoeverre er strafbare feiten zijn gepleegd. VHP-assembleelid Mahinder Jogi ziet dit als een zeer positieve stap van de procureur-generaal om nu eindelijk inhoud te geven aan de rechtstaatgedachte. “Als er niks aan de hand is dan is er niks aan de hand. Wanneer er wel iets aan de hand is, moeten er consequenties volgen. Zo simpel is het. Ik hoop alleen dat het onderzoek inderdaad tot een goed eind komt en dat wij niet belanden bij een blinde muur, waar het onderzoek misschien is afgerond, maar de dossiers in lades verdwijnen”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. De politicus voert aan er teveel voorbeelden in de afgelopen periode zijn waar gebleken is dat de trias politica gedachte vaker tijdens deze regeerperiode is aangevallen. Hij verwijst hiermee naar het geval in 2016, waar na een beslissing van de Krijgsraad in het 8 decemberstrafproces toenmalige justitieminister Jennifer van Dijk-Silos ineens met het idee kwam dat de staatsveiligheid in gevaar wordt gebracht door het vervolgen van bepaalde personen. Ook de vervolgstap om de procureur-generaal tegen de grondwet in met ontslag te sturen, is hem nog vers in het geheugen. Jogi keurt deze handelingen af, omdat deze stagnaties alleen maar ervoor zorgen dat het land steeds hoger op corruptie indexlijsten wordt geplaatst, terwijl zaken doen met het buitenland ook wordt bemoeilijkt. “Dit is niet goed voor het imago van het land, want het lijkt erop alsof corruptie een normaal verschijnsel is geworden onder de regering Bouterse”, aldus de VHP’er.
Onderhandse gunningen tijdens ex-OW-minister Abrahams onderzoeken
Hoewel het beleid voor de volgorde van de onderzoeken in handen van de pg ligt, verzoekt Jogi dat de OM-topman ook zijn ogen richt op de vele onderhandse gunningen op het ministerie van Openbare Werken tijdens de periode van ex-minister Ramon Abrahams. “Ga na of dat wel of niet conform de aanbestedingswet is geschied. Ga na of mensen in de gelegenheid zijn gesteld om offertes in te dienen”, stelde de parlementariër. Ook het voornemen van ex-OWT&C-minister Jerry Miranda om een peperdure tweedehandse asfaltplant te kopen moet grondig worden onderzocht. “Ga na of er niet is gemanipuleerd bij die aankoop. Ga ook na wat er precies is gebeurd tussen de Wegenautoriteit en de NDP met betrekking tot die aankoop van mammoetvlaggen. Mocht dat? Heeft men hier geen wettelijke regelingen overtreden?”, benadrukt Jogi.
Malversaties zandleveringen Nickerie
Het assembleelid hoopt dat dat de pg ook meteen een onderzoek instelt naar malversaties met zandleveringen in Nickerie. Hierover heeft hij een dossier met bewijzen en reçu’s sinds 2012 gedeponeerd bij de pg. “Die aanbesteding is gewijzigd en op een listige manier zijn mensen er buiten gelaten. Uiteindelijk is die toewijzing gegaan naar bepaalde personen. In plaats van 30.000 kubieke meter zand is de hoeveelheid opgevoerd naar 60.000 zonder dat er meer wegen bijgekomen zijn. Ga na hoe dit mogelijk is”, zegt de VHP’er.
Ambtshalve zaken onderzoeken
Jogi benadrukt dat in de afgelopen 8 jaren verschillende vermeende gevallen van corruptie tijdens openbare vergaderingen van De Nationale Assemblee zijn aangekaart. Hij hoopt dat de pg ambtshalve kennis van deze zaken neemt en eventueel ook de bewijsstukken van deze aangehaalde zaken opvraagt van het college.. Ook de NDP’er Immilioh Lens roept hij op om alle zaken van vermeende corruptie, waar hij kennis van draagt, over te dragen aan het OM. “Laten wij doorgaan en duidelijkheid verschaffen”, aldus Jogi
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!