Dodson: “Wij moeten realistisch blijven”

Rosebel Gold Mines NV heeft in het jaar 2017 in totaal US$ 52 miljoen bijgedragen aan de staatskas. Daarnaast heeft de onderneming in dit jaar US$ 145 miljoen uitgegeven aan lokale investeringen via ongeveer 350 lokale ondernemers. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, die de 5% aandeelhouder op de laatste algemene aandeelhoudersvergadering vertegenwoordigde, stelt dat deze US$ 145 miljoen nog meer werkgelegenheid creëert in Suriname. Dit wordt vervolgd door meer omzetten in Suriname, die via de belastingen doorvloeien naar de staatskas. De bijdrage van Rosebel ziet hij dus als een significante.
Het toevoegen van concessiegebieden aan de bestaande rechten van Rosebel werd gezien als een van de mogelijke oplossingen om uit de problemen te geraken. Dat is ook gelukt in 2016, toen de Saramacca-concessie met medewerking van de staat werd verkregen. De Saramacca-concessie is onderdeel van de overeenkomst tussen de overheid, Iamgold en Rosebel Gold Mines. Het gebied is ongeveer 30 km van de Rosebel plant gelegen. In 2013 is specifiek afgesproken dat de overheid voor 30% mag participeren in de overeenkomst. Als alle zaken op orde zijn, wordt bijkans hetzelfde model als bij Newmont Suriname gehanteerd. Echter zal de overheid bij deze overeenkomst Rosebel vragen om de investering voor te schieten. De staat zal in de vorm van een zachte lening de investering van 30% plegen. Het boorprogramma van de Rosebel Gold Mines in het Saramacca-gebied (ruim 8000 km²) biedt perspectieven voor ruim 1,5 miljoen ounces goud. De definitieve waarden moeten via additioneel bronprogramma’s worden vastgesteld en uiteindelijk omgezet worden in reserves.
“Wij moeten onze verwachtingen beheren en beheersen. Als Rosebel een bekendmaking doet dat zij een resource van 1.5 miljoen ounces hebben aangetoond, betekent het nog niet dat wij 1.5 miljoen ounces hebben. Dat betekent dat zij een indicatie hebben dat er 1.5 miljoen daar kan zijn. Dan is er een heel traject dat uitgezet moet worden naar het daadwerkelijk bewijzen van de 1.5 miljoen ounces. Dan pas krijg je een reserve. Wij moeten onszelf dus niet rijk rekenen. Wij moeten realistisch blijven.
De nieuwe perspectieven voor wat de deelname betreft (het aandeel van Suriname) zijn zaken waar Suriname zich volgens Dodson meer op zou moeten concentreren. De deelname van de regering aan zo een investering zal volgens Dodson in ieder geval niet vanaf 2018 te merken zijn. “In de komende jaren zal de stabiliteit van inkomsten wel verhoogd worden”, meent de bewindsman.
Rosebel heeft in 2018 al US$ 86 miljoen geïnvesteerd in Saramacca om een nieuwe goudmijn daar te ontwikkelen. Er wordt een plan voor de bouw van de mijn opgemaakt. De transportmethode en energievoorziening moeten ook worden vastgesteld. De multinational heeft inmiddels haar milieu en sociale effectenstudie afgerond. Half 2019 denkt het bedrijf de productie op Saramacca op te starten. Brokolonko en Saravina zijn in 2018 verkregen, waar er ook budgeten voor exploratie zijn uitgetrokken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!