Behoefte aan integrale aanpak problemen Medische Wetenschappen

2 Behoefte integrale aanpak problemen  FmewDe Faculteit der Medische Wetenschappen (FMeW) kampt met een tekort aan faciliteiten. De faciliteiten zijn er niet om het komende collegejaar 2018-2019 meer studenten te accommoderen. Het FMeW heeft maar 1 grote zaal waar 60 nieuwe studenten en zittenblijvers zitten. Met de komst van 30 studenten zal dit aantal stijgen naar 90 studenten. Faculteitslid Robbert Bipat geeft met betrekking tot dit punt aan dat het bestuur reeds in overleg is met de regering. Bij monde van de minister van Onderwijs, de vicepresident en het ministerie van Volksgezondheid is er toegezegd dat de faciliteiten op korte termijn in orde gemaakt zullen worden. “Wij zijn nu bezig te kijken wat er precies gedaan kan worden op heel korte termijn om de opvang nog goed te realiseren.” Volgens Bipat gaat het niet alleen om de fysieke faciliteiten, maar ook andere zaken zoals stageplaatsen wanneer de studenten na 4 jaar de klinieken ingaan. Het behoeft een integrale aanpak, waarbij het probleem zich niet alleen richt op de ruimte. De stageplaatsen beperken zich tot het AZP, en als je naar andere ziekenhuizen wil gaan moet je ook meer geld beschikbaar stellen. “Het is niet een eenvoudig probleem, maar er wordt aan gewerkt en we hopen in november toch het een en ander te kunnen doen.”
FMeW probeert probleem op een alternatieve manier aan te pakken
Er zijn een paar docenten die een alternatieve vorm van onderwijs uitvoeren, waardoor de studenten niet fysiek aanwezig hoeven te zijn voor colleges. “Dat schijnt te werken”, zegt Bipat. Echter zal er geëvalueerd moeten worden als een deel van de studie blijvend op deze manier kan worden verzorgd. “Niet alles kan zo verzorgd worden, omdat praktisch onderwijs ter plaatse wordt verzorgd, waarbij de nodige tools worden gebruikt”, aldus Bipat. De periode van de lotingen zullen weldra plaatsvinden, gevolgd door de inschrijvingen. Ten aanzien van het tentamen was er wel een kleine achterstand, maar er zijn goede afspraken gemaakt om dat in te lopen, zodat men oktober weer op schema kan zijn. Bipat verzekerde dat dit jaar niet een verloren jaar wordt.
Regering had eerder al beloofd
Het ministerie van Onderwijs had in 2013 ook beloofd dat de faciliteiten verbeterd zouden worden en dat de Medische Faculteit niet meer in het gebouw van het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI) ondergebracht zou worden. De faculteit zou een eigen gebouw krijgen als ze van 40 studenten naar 60 zouden gaan, echter is dat niet meer gebeurd. Bipat zegt over de laatste toezeggingen gedaan door de overheid dat deze hun werkgever is en dat zij sowieso het vertrouwen in hen niet mogen verliezen. Overigens is de FMeW een staatsuniversiteit en geen particuliere universiteit.
NK

error: Kopiëren mag niet!