Xaviera Jessurun: ‘We hebben dit verhaal eerder gehoord’

Xaviera JessurunGÇÿWe hebben dit verhaal eerder gehoordXaviera Jessurun, trekker van The Next Generation Movement, heeft er weinig geloof in dat eind juli 2018 de relevante documenten met betrekking tot de wijziging van de Brokopondo Overeenkomst wel degelijk naar het parlement zullen worden opgestuurd. “We hebben dit verhaal eerder gehoord, dus wij geloven dat gewoon niet. DNA-leden moeten zich kwijten van hun taken en opeisen. Als wij al drie jaren praten, dan is de tijd nu dat wij tot andere actiemodellen overgaan”, zegt Jessurun, die vorige week samen met het Actiecomité Alcoa een petitie heeft overhandigd aan De Nationale Assemblee (DNA). Het Actiecomité Alcoa heeft de regering een ultimatum tot 31 juli gegeven om beloofde documenten op te sturen naar de volksvertegenwoordiging. “Als de stukken dan niet komen, zullen wij hardere acties voeren”, benadrukt Jessurun.
Presidentiele onderhandelingscommissie heeft niet volgens grondwet gehandeld
De multinational Alcoa maakte vorige week bekend dat alles wat zij onderneemt met goedkeuring gebeurt van de presidentiële commissie, die namens de regering met Alcoa onderhandelt. Daar valt de ontmanteling van de aluinaarderaffinaderij te Paranam ook onder. Jessurun vindt dat de presidentiele onderhandelingscommissie niet volgens grondwet heeft gehandeld. “De Brokopondo Overeenkomst is stopgezet en er is onderhandeld namens de staat met Alcoa bij monde van een presidentiele onderhandelingscommissie. Daar zijn keiharde afspraken mee gemaakt, die geaccepteerd zijn door Alcoa, maar niet door ons parlement. Wij hebben onze volksvertegenwoordigers in De Nationale Assemblee gezet om ons belang te behartigen en onze democratie te beschermen. Een van hun taken is erop toe te zien dat de regering volgens wet- en regelgeving te werk gaat. Het gaat om een wetsproduct dat wordt veranderd. Dat kan alleen gebeuren in De Nationale Assemblee”, aldus de activist.
Alcoa heeft ingespeeld op gevoel dat in samenleving leeft
De petitionarissen eisen ook dat alle activiteiten, die verband houden met de ontmanteling van Paranam, onmiddellijk worden stopgezet totdat er duidelijkheid hierover is gegeven en het parlement zich heeft uitgesproken. Vorige week woensdag heeft het Actiecomité geprotesteerd bij de Suralco raffinaderij op Paranam. Jessurun zegt dat voor Paranam als eerste locatie werd gekozen, omdat daar het direct gebied is waar het afval uit de bauxietindustrie al jaren is gestopt. “Daar gaan wij uiteindelijk de milieueffecten eerst zien en voelen. Milieu is natuurlijk niet alleen waarvoor wij ons gaan inzetten. Er zijn natuurlijk andere aspecten, maar wij als burgers hebben niet de middelen beschikbaar om een gevecht met een multinational aan te gaan. Dat is de taak van onze beleidsmakers”, aldus Jessurun. De activist spreekt van een succesvolle protestdag. “Het feit alleen dat een uur voordat wij bij het bord ‘Paranam Operations’ gingen staan en er een statement komt vanuit Suralco die zich vrijwaart van alle mogelijke claims die wij kunnen leggen, geeft aan dat het geslaagd is. Het is voor mij een teken aan de wand dat een multinational wel inspeelt op het gevoel dat er in de samenleving leeft. De regering, die ons belang moet behartigen, kijkt juist ernaar en doet niets”, aldus Jessurun.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!