Elias: ‘Internationale investeerders moeten Staatsolie leren kennen’

Frontfoto 1Staatsolie zal US$300 miljoen uit huidige leningen herschikken

Een les die Rudolf Elias, algemeen directeur bij de Staatsolie Maatschappij NV, heeft geleerd is: “Je moet je niet laten leiden door mooie projecten, het feit dat de prijs hoog is en het feit dat je veel cash hebt. De natuurlijke hulpbronnen zijn commodity’s die volatiel zijn en in een cyclus leven. Je gaat van een hoge conjunctuur naar een lage conjunctuur. Je moet denken aan een cyclus als je investeringen pleegt”. Dit gaf Elias mee op de laatst gehouden CEO-talk van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES).
Miljardenbedrijf
Staatsolie was een miljardenbedrijf. Dat is zij al lang niet meer. Dat komt mede omdat het bedrijf geen handel meer drijft en ook geen olie meer koopt voor Gow2. Haar olie komt rechtstreeks van de raffinaderij. “De boekhoudregels stellen dat je dat niet dubbel mag tellen”, stelt Elias. Echter, het verdienvermogen van Staatsolie met een olieprijs van tussen de US$ 47 en US$ 55 is ongeveer even hoog met de olieprijs tussen de US$ 85 en US$ 96. “Dat komt, omdat de investeringen die wij in het verleden gedaan hebben, rendeert”, meent de CEO. Dat is waarmee wij op de markt zijn gegaan om onze oude leningen om te zetten in nieuwe leningen. Vanaf 2018 is Staatsolie het mooiste meisje van ‘de klas’.
Leningen
Staatsolie had op een gegeven ogenblik 4 leningen uitstaan. Eén van US$ 600 miljoen, waarvan US$ 225 over was in mei 2018. Eén van US$ 70 miljoen, een ander van US$ 262 miljoen en de vierde lokaal US$ 99 miljoen. Drie van de leningen zijn vervangen met een andere lening van US$ 625 miljoen tot 2025. Het idee is om zo meteen van deze US$ 625 miljoen, US$ 300 miljoen af te halen en daar een internationale obligatie uit te geven in november of maart 2018. Staatsolie kan het geld lokaal ophalen, maar kiest ervoor om naar buiten te stappen. Elias stelt dat internationale investeerders Staatsolie moeten leren kennen. In geval het bedrijf later haar aandelen wilt verkopen, dienen de potentiele investeerders het bedrijf al te kennen. “Dan moeten zij niet zeggen: ‘Wie is Staatsolie?’”, stelt Elias.
Offshore-plannen
De verdiencapaciteit van het bedrijf heeft allemaal te maken met het Tambaredjoveld (olieproductie op land). Een ander perspectief is te merken op het zeegebied. Staatsolie heeft samen met haar 12 buitenlandse partners er groot geloof in dat er heel binnenkort olie voor de kust wordt gevonden. Hess, Kosmos en Chevron zullen in september 2018 samen de volgende put boren. “Stel dat men in september raakt en het is commercieel. Men zal ons vragen als wij ons optie willen trekken om 20% mee te doen. Dat wordt een ontwikkeling tussen de US$ 5 en US$8 miljard. Dat betekent dat Staatsolie US$1 miljard op tafel moet leggen”, stelt de algemeen directeur. Elias denkt dat er in de komende 2 tot 3 jaar offshore een hit zal zijn. Staatsolie zal daar uiteindelijk voor klaar moeten staan.
Gelijkwaardige partner worden
Om een gelijkwaardige partner te worden, zal Staatsolie volgens Elias moeten upgraden. Staatsolie zal het niet kunnen doen met lokale obligaties. “Wij moeten een deel van onze aandelen op de beurs van New York gooien. Een van de dingen die wij hiervoor moeten doen, is een van de grote 4 accountants aantrekken. Die gaat nu door onze boeken (2016-2017) heen. Die kijken nu met andere blikken dan wij vroeger naar keken”, stelt hij. De enige aandeelhouder van Staatsolie Maatschappij NV is de Republiek Suriname. Staatsolie denkt ruim 10 tot 20% van haar aandelen te zullen verkopen om geld te genereren. Dit is vooralsnog een idee van de CEO. Er moet nog mogelijk politiek draagvlak en zeker parlementaire toestemming voor komen.
Staatsolie
Staatsolie is in 1980 niet ontstaan als een oliebedrijf. Het is ontstaan als een instituut dat onderhandelde met buitenlandse oliemaatschappijen over onze natuurlijke hulpbronnen (olie- en gasvoorraden). De directie was indertijd erg ongeduldig. Er kwamen geen investeerders naar Suriname. Uiteindelijk besloot de toenmalige directie om de olie zelf uit de grond te halen. Dat is het commercieel bedrijf geworden dat Suriname nu kent. Staatsolie exploreert en exploiteert zelf. Het bedrijf maakt olie schoon, transporteert het naar haar raffinaderij op Tout Li Faut. Daarmee bunkert het bedrijf schepen, wekt elektriciteit op met de fuel en crude oil, en tevens produceert de raffinaderij voor de retail (Gow2). Daarnaast heeft Staatsolie ook een moneymakers aandeel in de Newmont Suriname (goud). Daar is zij 25% eigenaar van.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!