Gajadien: ‘Opnieuw devaluatie SRD onvermijdbaar’

Gajadien ‘Opnieuw devaluatie SRD onvermijdbaar’ 1Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft op 21 juni eindelijk de statistieken van de overheidsfinanciën voor de maanden januari 2017 tot en met december 2017 opgestuurd naar De Nationale Assemblee. De commissie Staatsuitgaven heeft afgelopen donderdag over dit cijfermateriaal vergaderd. Parlementariër Asiskumar Gajadien, lid van voornoemde commissie, benadrukt dat de financiële situatie erger uitziet dan was verwacht. Uit de cijfers blijkt dat de overheid vorig jaar in totaal 4,4 miljard Surinaamse dollars heeft mogen ontvangen, terwijl zij 6,2 miljard SRD eind 2017 heeft uitgegeven. “Wanneer wij kijken naar de cijfers van 2017, dan baart het mij enorm veel zorgen. Als land hadden wij het afgelopen jaar een tekort van bijna SRD 2 miljard (SRD 1,8 miljard) op onze begrotingen. Dat wil zeggen dat 32% van onze lopende rekeningen gefinancierd moest worden. Dat is niet alleen in strijd met onze wettelijke regelingen, maar op dit moment ook de bron van alle ellende in de samenleving. De US-dollarkoers zal daarom geen significante daling vertonen. Een nieuwe devaluatie van de Surinaamse munt in aanloop naar 2020 is onvermijdbaar, wil men de zaak economisch goed aanpakken”, zegt de VHP’er aan Dagblad Suriname. Volgens hem heeft Hoefdraad dit somber beeld tijdens de afgelopen begrotingsbehandeling geprobeerd te dekken. De politicus benadrukt dat deze trend van tekorten al 3 jaren wordt voortgezet door de regering, waardoor het te verwachten is dat eind 2018 de commissie weer dezelfde situatie zal aantreffen.
SRD 1,9 miljard uitgegeven aan salaris overheidspersoneel
Met een log overheidsapparaat blijken personele uitgaven nog steeds een groot hangijzer te zijn. Hiervoor is vorig jaar een bedrag van bijna SRD 1,9 miljard uitgegeven. Uit dit bedrag gaat in totaal SRD 655,7 miljoen naar de onderwijsgevenden. Hierna volgt het ministerie van Justitie en Politie met SRD 285,5 miljoen. De normale maandelijkse kosten voor overheidssalarissen lag in 2017 gemiddeld rond de SRD 160 miljoen. De simultane uitbetaling van vakantiegelden in juli 2017 bracht de totale uitgaven aan ambtenaren in die maand alleen op SRD 236,8 miljoen. Het is te verwachten dat dit bedrag niet veel zal verschillen wanneer aan de landsdienaren over een maand weer dit bedrag wordt uitbetaald.
Staatsschuld op SRD 18,1 miljard
Gajadien voert aan dat er ook veel onduidelijkheden zijn met betrekking tot de werkelijke hoogte van de staatsschuld. “Van 2017 hebben wij de concrete cijfers nog niet in handen ontvangen, terwijl ook van 2018 nog niets bekend is bij de commissie. Dat blijft ons zorgen baren, omdat wij allang boven het leningenplafond van 80% zitten”, stelt hij. Op de website van het Bureau voor de Staatsschuld staat dat per 14 juni 2018 de totale staatsschuld ligt op SRD 18,1 miljard. Hiervan bestaat SRD 12,1 miljard uit buitenlandse schulden. Deze cijfers zijn echter niet ingediend in DNA.
SRD 1 miljard verdiend uit mijnbouwsector
De inkomsten van 4,4 miljard bestaat uit SRD 1 miljard aan opbrengsten uit de mijnbouwsector, waarvan het hoogste bedrag, SRD 593,7 miljoen, in december is verdiend. Het gaat hier om bedragen die ontvangen zijn uit de olie-, bauxiet-, goud- en steenslagsectoren.
“Pakkettenregering gaat door met verarmen samenleving”
“Deze pakketenregering gaat door met het verarmen van de samenleving en vangt het probleem slechts op middels het voeden van dezelfde samenleving met pakketten”, benadrukte de VHP’er. Volgens hem is de exportbalans positief, maar de staatshuishouding wordt niet op een goede wijze gevoerd, waardoor wij zien dat de prijzen in de winkels blijven stijgen. “Dat betekent dat onze economie verder uitglijdt. Dat is precies waartegen wij opgeroepen hadden tijdens de begrotingsbehandeling. Wij zien dat president Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin door blijven gaan met het wurgen van dit volk. Het zijn cijfers waarvan wij kunnen zeggen dat het zeer slecht aan toe gaat met onze economie.” Conform het ordereglement moet de commissie Staatsuitgaven elk kwartaal verslag over de staatshuishouding uitbrengen aan De Nationale Assemblee. Nu de commissie al heeft vergaderd, zal bij de eerstvolgende huishoudelijke vergadering verslag hiervan worden gedaan aan het college.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!