Nationaal StaTact Workshop van start ter monitoring SDG’s

De Statistiekdivisie (UNSD) en het Onderzoeks- en Trainingsinstituut (Unitar) van de Verenigde Naties hebben een bijzonder instrument ontwikkeld ter monitoring van de Sustainable Development Goals (SDG’s): StaTact. Deze internationale instituten hebben gemeend om Suriname kennis te laten maken met dit instrument middels een 3-daagse workshop, welke op woensdag van start is gegaan in het Jacana Wellness Resort. Niet alleen het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) behoort daarbij tot de participanten, maar ook diverse ministeries, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus). Iwan Sno, directeur van ABS, vertelt in gesprek met Dagblad Suriname dat het de eerste keer is dat een dergelijk pilotproject op nationaal niveau wordt uitgevoerd in Suriname. “ABS is de coördinator van het statistieksysteem van Suriname, maar toch valt er nog veel te leren. UNSD en Unitar helpen ons daarbij met hun tools. Tot nog toe waren de tools alleen op regionaal niveau aangereikt.”
StaTact is voornamelijk bedoeld om een aanzet te geven voor de nationale prioriteitsstelling van de SDG’s. Het betreft het identificeren van de uitdagingen bij het uitvoeren van de SDG’s, opdat een nationale strategie voor de ontwikkeling van de SDG-meting in Suriname gerealiseerd kan worden. “Het is in het bijzonder gefocust op de SDG’s, maar het kan ook breder gebruikt worden bij andere statistieken.” Inmiddels zijn 7 medewerkers van ABS getraind om het StaTact instrument aan te wenden.
Volgens Sno loopt Suriname achter in het monitoren van de SDG-activiteiten. “Vele landen hebben al aangegeven wie de kar moet trekken, maar in Suriname schijnen wij niet zover te zijn. Het is belangrijk dat er een beheersstructuur is.” Op zich vormt de dataverzameling niet zozeer een obstakel, echter is het wel van belang dat er een beleidsmatige verantwoordelijke in het leven wordt geroepen. Indertijd lag de coördinatie van de Millennium Development Goals (MDG’s) in handen van onder andere het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza). “Landen moeten bijvoorbeeld rapporteren naar de Economic Commission for Latin America and the Caribbean (Eclac). Maar Suriname is nog niet in staat dat te doen; er is nog onvoldoende aandacht vanuit de overheid. Pas als iemand beleidsmatig verantwoordelijk is gesteld door de overheid, kunnen we verder gaan”, aldus de ABS-directeur.
KSR1Nationaal StaTact Workshop van start ter monitoring SDG’s

error: Kopiëren mag niet!