BBGO is geen levensmiddelenorganisatie

De voorzitter van de Bond Belangen Behartiging voor Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO), Renate Wouden, geeft aan dat de BBGO geen levensmiddelen pakkettenorganisatie is. “We vinden het jammer dat de situatie in Suriname dusdanig is dat onze leden een beetje afhankelijk beginnen te worden van pakketten. We zouden het graag anders willen, zegt Wouden. Wouden zegt dat de vereniging het liever zodanig had georganiseerd dat de gepensioneerde ambtenaren een dusdanig pensioen hadden dat ze zelf naar de winkel zouden kunnen gaan om hun inkopen te doen en niet afhankelijk zouden zijn van pakketten. Echter is de organisatie realistische genoeg om te weten dat dit de situatie is heden ten dage. Niettemin is de Moederdag pakkettenactie heel goed verlopen. Deze pakkettenactie is ontstaan doordat de leden zelf daar steeds om bleven vragen. “Wij van BBGO zijn een vereniging, die probeert de behoefte van de leden te lichten, met name met het oog op welzijn en welvaart. Als de leden de behoefte hebben om pakketten te krijgen, moeten wij daaraan werken. Voor ons betekent dit echter extra werk, omdat wij ons jaarprogramma hebben en daarin is er geen pakkettenactie opgenomen, wat eigenlijk een bezwaring voor het jaarprogramma betekent”, stelt Wouden.
Tevreden met vrijwilligers
“We zijn wel tevreden dat wij een aantal vrijwilligers hebben gevonden tijdens de alv om zich in te zetten bij de voorbereiding van de pakkettenactie”, zegt de BBGO-voorzitter. De registratie voor de Vaderdag actiepakketten is reeds achter de rug en de verstrekking daarvan begint aanstaande donderdag. De verenging zal ongeveer 4 dagen de pakketten verstrekken op de donderdag en zaterdag en van de volgende week eveneens donderdag en zaterdag. Het gaat totaal om 2000 pakketten. “Dit is een enorme activiteit en rekening houdende dat wij als BBGO niet die infrastructuur hebben om de pakketten te distribueren, maakt het dat bepaalde zaken minder prettig overkomen.” Volgens Wouden kan het gebeuren dat mensen op straat moeten staan, omdat zij die ruimte niet hebben. Hoewel het erg lastig is, kan de vereniging dit niet op een andere manier oplossen. Toch zijn de leden er blij mee dat zij een pakket kunnen krijgen van een waarde van SRD 300 voor SRD 60 (pakket bedraagt SRD 50, maar BBGO vraagt SRD 10 erbij als onkostenvergoeding, omdat zij een aantal zaken hebben die betaald moeten worden). De leden krijgen dus op vertoon van een lidmaatschapskaart een pakket. Wie nog geen lid is, kan zich inschrijven en komt gelijk in aanmerking voor een levensmiddelenpakket. “De nieuwe leden kunnen gelijk op Vaderdag dit krijgen, omdat wij ervan uit gaan dat de nood hoog is. Als het niet hoog was, zou men zich niet aanmelden voor een pakket. We willen de mensen niet teleurstellen door te zeggen dat zij pas over een paar maanden bij de volgende verstrekking in aanmerking komen voor een pakket.” Er zal vervolgens weer een actie in augustus volgen in verband met de vakantiemaand en de maand november in verband met de Kerstdagen. De pakketten worden dus na Vaderdag nog 2 keren verstrekt.
Achterstand SRD 5.000 moet uitbetaald worden
De minister van Financiën heeft van december 2017 elke maand SRD 375 uitbetaald als te zijn koopkrachtversterking aan de gepensioneerde ambtenaren, alsook de SRD 100 die zij al anderhalf jaar krijgen. Wouden geeft aan dat het nou tijd wordt dat de minister dit bedrag (SRD 375) gaat verhogen naar SRD 500. “Wij hebben een schrijven gestuurd naar de minister om hem in herinnering te brengen dat hij over moet gaan tot de betaling van de achterstand. Het betreft een achterstand vanaf augustus 2017 tot vandaag, elke maand SRD 500. We praten in dit kader over een periode van 10 maanden, waarvan het totaal achterstallig bedrag SRD 5000 is”, aldus Wouden.
NK

error: Kopiëren mag niet!