Jogi: ‘Invoering ouderbijdrage Fibos duwt kinderen verder in illegaliteit’

“Ex-minister Robert Peneux had ons vorig jaar beloofd dat de ouderbijdrage bij bijzondere scholen van de baan is. De regering heeft nu wederom getoond haar belofte aan de samenleving niet te kunnen inlossen”, zegt assembleelid Mahinder Jogi (VHP) aan Dagblad Suriname. Hij uit zijn bezorgdheid over de herinvoering van de ouderbijdrage door de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos). Per leerling op de basisschool wordt SRD 250 gevraagd aan ouders voor het komende schooljaar. Voor Mulo is het bedrag SRD 275 en LBO SRD 300 per kind. Jogi benadrukt dat vooral kinderen in het binnenland hiermee de scholen niet meer zullen kunnen bezoeken, omdat daar er voornamelijk bijzondere scholen zijn. Volgens een persbericht van de organisatie is men ertoe overgegaan om de ouderbijdrage te vragen voor het schooljaar 2018/2019 omdat de uitbetaling van de toegekende subsidies erg laat plaatsvindt. “Als iemand 5 kinderen heeft en wij weten dat veel gevallen hiervan in het binnenland zijn, hoeveel moet zo een ouder dan betalen? Fu pe deng sma go feni a moni? In welke mate zal onderwijs dan toegankelijk zijn in alle districten?”, stelt de parlementariër. Jogi benadrukt dat het parlement momenteel bezig is met de behandeling van een wetsontwerp dat kinderarbeid in Suriname moet uitroeien. Als lid van de commissie van rapporteurs vindt hij het kwalijk dat late geldstortingen van de overheid ervoor zorgen dat ouders hun kinderen niet meer naar school zullen sturen. “Er is een relatie tussen armoede en kinderarbeid. Wanneer de ouders niet meer in staat zijn te betalen, zullen de jeugdigen gedwongen worden gevaarlijk arbeid te gaan verrichten. Hierdoor stimuleer je kinderarbeid, hangjongeren, prostitutie en criminaliteit. Vooral op de goudvelden in het binnenland”, aldus Jogi. Hij hoopt dat de autoriteiten snel met een oplossing komen.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!