Bewoners Ornamibo: “Wij hebben weer last van vliegen en stank vanuit vuilstortplaats Ornamibo”

Bewoners Ornamibo“Mevrouw, komt u een dag zelf kijken en ruiken. Dan zal je zien dat ik niet lieg. Het is gewoon ondraaglijk. Maar alleen de regering begrijpt dat niet of wil het niet begrijpen”, zegt buurtbewoner M.G. aan Dagblad Suriname. “Al 20 jaren vechten wij buurtbewoners voor sluiting van deze vuilstortplaats, maar niemand luistert naar ons. Nu zijn ze bezig met een nieuwe studie, de zoveelste”, zegt M.G. “Ik ben er zeker van dat dit ook niets zal opleveren. Het vuil gaat hier op een onverantwoorde manier verder gedumpt worden. Laatst waren er twee buitenlandse experts hier namens het ingenieursbureau Ilaco en die hebben bevestigd dat de grond en het water aangetast zijn en nooit meer hersteld zullen worden. Moeten wij nu ook dood gaan van ik weet niet wat meer zal volgen”, zegt een woeste M.G., die al jaren vecht tegen sluiting van de vuilstortplaats. Volgens hem wordt er door de regen weer vuil gewoon ‘voorin’ gedumpt in de openlucht. “Wij moeten dat alles inademen. Door de regen verspreiden de vliegen zich. Je bent zelfs bang iets te eten, want vliegen kunnen in je mond komen”, zegt M.G.
Nieuwe opzet
Bewoners van Ornamibo en omgeving zullen de komende 20 jaar nog te maken hebben met vuilstortingen in hun buurt. De regering Bouterse heeft in januari 2018 besloten dat Ornamibo de vuilstortplaats blijft van ons land, maar dan wel met een nieuwe opzet. Afhankelijk van het financierings- en aanbestedingstraject van de overheid, kan het project voor de nieuwe opzet uiterlijk medio 2019 afgerond zijn. De investeringen om de nieuwe methode in werking te hebben, kan oplopen tot tussen de US$ 10 en U$ 15 miljoen. Het wordt een sanitary landfill (openlucht storting) net als het huidig systeem. In de nieuwe opzet komt de oude vuilstortplaats te vervallen.
SOS
Al jaren klagen de bewoners van Ornamibo en omgeving voor de negatieve effecten die de vuilstortplaats met zich meebrengt, waaronder de enorme stank, vliegenplaag, rookontwikkeling, mist en gezondheidsproblemen. Ornamibo werd in 1998 als voorlopige vuilstortplaats aangewezen, nadat de vuilnisbelt van Charlesburg werd gesloten. Na enkele jaren bleek deze interim stort een permanente karakter te krijgen. De bewoners hebben een jarenlange strijd gevoerd met acties, die tot in DNA zijn beland. Ook wegafsluitingen en inschakelen van onder andere Nimos hebben plaatsgevonden. Velen eisen tot nu toe sluiting van de vuilstortplaats. In 2013 werd de actiegroep Stop Ornamibo Stort (SOS) opgericht. In 2016 sloten ze de weg naar de vuilstortplaats als actiemodel.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!