BSV en spelers krijgen 10 jaar schorsing en geldboete van SRD 5000

Vechtersbaas Vorswijk levenslang geschorst

Scheidsrechter Winston Riedewald heeft hechtingen aan zijn hoofd, inwendige letsels en noppen van voetbalschoenen aan zijn rug overgehouden van een voetbalwedstrijd (foto: Regilio Derby)

Scheidsrechter Winston Riedewald toont de nopjes-littekens die hij heeft overgehouden (foto: Regilio Derby)

Het afgelopen weekeinde werden alle competities onder auspiciën van de SVB tot en met 12 mei stilgelegd. Dit vanwege het feit dat scheidsrechter Winston Riedewald op 28 april jongstleden tijdens het 13de SVB/Suribet Lidbondentoernooi wedstrijd tussen Real Meursie en BSV (Balingsoela Sport Vereniging) die te Para werd afgewerkt, flink werd mishandeld door zowel spelers als het publiek van BSV. De situatie van de scheidsrechter was zo ernstig dat hij na aangifte gedaan te hebben, zelf ook medisch behandeld moest worden. Riedewald hield inwendige kneuzingen, een gebarsten hoofdwond, waaraan hij later drie hechtingen kreeg, over aan deze mishandeling.
De scheidsrechter is zo getroffen door deze situatie dat hij in een brief aan de SVB meedeelt dat hij niet langer als referee wenst te functioneren. Het afgelopen weekeinde boog het Tuchtcollege van de SVB zich over deze kwestie. Zowel de ploeg BSV als de spelers kregen forse straffen. Saillant detail is dat het dezelfde Riedewald was die door een aantal spelers van Paraguay enkele jaren geleden was aangevallen en mishandeld tijdens een Lidbondentoernooi wedstrijd tegen Real Saramacca op Saramacca. Toen werd het team van Paraguay voor 10 jaar geschorst. Riedewald had toen ook besloten geen wedstrijden onder auspiciën van de SVB te zullen leiden.
Publiek misdraagt
In de 25e minuut van de ontmoeting deed zich een situatie voor, waarbij Riedewald voor buitenspel floot. De supporters van BSV waren het niet eens met dit besluit van de scheidsrechter en gingen daarna erg tekeer. Zij gooiden ook met flessen en blikken richting de grensrechter. De scheidsrechter geeft in zijn schrijven aan de SVB aan dat hij hierdoor geen andere keus had dan de wedstrijd even te staken Toen de rust was teruggekeerd op het veld en op de tribune, werd de wedstrijd voortgezet. In de tweede helft werden zaken erger toen de scheidrechter op aangeven van grensrechter Rees twee doelpunten van BSV afkeurde vanwege vermeend buitenspel. In de 88e minuut scoorde Real Meursie de beslissende 2-1, wat dus betekende dat BSV was uitgeschakeld voor verdere deelname. De eerste wedstrijd tussen deze twee ploegen was geëindigd in een 1-1 gelijke stand. De spelers van BSV en de supporters konden niet op een juiste wijze omgaan met hun frustraties, en gingen ertoe over de scheidsrechter ernstig te mishandelen.
Vorswijk hoofddader
De speler Jurmain Vorswijk, die in deze wedstrijd met rugnummer 11 speelde, werd als hoofddader aangemerkt in deze massale mishandeling. Laatgenoemde werd in de 57e minuut van de wedstrijd gewisseld en uit de wedstrijd gehaald , maar hij rende na afloop van de wedstrijd met gebalde vuisten richting de scheidrechter. Het lukte deze speler om de scheidsrechter vol in zijn gezicht te slaan. Hierna werd de scheidsrechter, zoals hij in zijn rapport aangeeft, nog flink mishandeld door enkele spelers en toeschouwers die intussen het speelveld hadden betreden. Zowel de politie als zijn collega scheidsrechters stonden machteloos tegenover het geweld van BSV. Het lukte de scheidrechter met ondersteuning van de politie uiteindelijk toch het stadion te verlaten. De scheidsrechter deed hierna aangifte bij de politie van Billiton, waarna hij op RGD Poli Lelydorp werd behandeld voor zijn opgelopen verwondingen. Remy Hoepel, die als wedstrijdcommissaris belast was bij deze ontmoeting,heeft in zijn wedstrijdrapport het verhaal van de scheidrechter bevestigd. Ook hij gaf in zijn rapport aan dat de scheidsrechter daadwerkelijk is mishandeld en ook medisch behandeld moest worden vanwege de opgelopen verwondingen. De politie heeft echter geen aanhoudingen kunnen verrichten daar de daders beschermd werden door de supporters.
Het Tuchtcollege van de SVB heeft als gevolg van bovengenoemd voorval besloten de speler Jurmain Vorswijk levenslang te schorsen. Deze speler mag geen enkel stadion bezoeken waar wedstrijden onder auspiciën van de SVB worden georganiseerd. Aangezien deze speler niet kwam opdagen tijdens de zitting is hij ook bij verstek veroordeeld. De vereniging BSV en spelers worden voor 10 jaar geschorst voor deelname aan alle competities onder auspiciën van de SVB. De ploeg krijgt verder ook een geldboete van SRD 5000 te voldoen binnen 14 dagen.