HIT werkt aan integraal faciliterend beleid

HI&T-minister Stephen Tsang
HI&T-minister Stephen Tsang
Tijdens de openingstoespraak van de minister van Handel, Industrie en Toerisme (HIT), Stephen Tsang, op de Made in Suriname, Agro en ICT Beurs gaf hij aan dat Suriname economisch de nodige gevoelige klappen gehad heeft, die de absolute naslag op het bedrijfsleven hebben gehad. “Onze financiële armslag zeker als publieke sector is marginaal en perforeert ons in de ontwikkelingsacceleratie, die wij nastreven. Het beperkt ons echter niet in visie, gedrevenheid, organisatievermogen en anticipatie op omstandigheden.” Het bedrijfsleven heeft primair behoefte in het verkleinen van de afstand tussen de publieke en de private sector. Het faciliteren van het bedrijfsleven door de toegespitste wet- en regelgeving en massale randvoorwaarden, zoals ruimtelijke ordening met name grond, mogen niet langer schrijnende behoefte zijn. Het moet een reguliere bijdrage zijn van de publieke sector, te weten de public private partnership dat gestoeld moet zijn op de doelen en de reële bijdrage van beide partners. “Ik zie mijn rol ook als een faciliterende”, zegt de HIT-minister.
“De basis van het Red Carpet beleid, welke door de gewezen vicepresident was geïntroduceerd, waarbij niet slechts de verbetering van de ranking op de doing business ladder een prioriteit is, maar primair een gunstige invloed heeft op de dagelijkse bedrijfsvoering, zal door mij verder worden uitgebouwd. Mijn volgende speerpunt is tevens de inzet voor integraal faciliterend beleid ten behoeve van het bedrijfsleven.” De minister vervolgende zijn toespraak door te stellen dat de agro sector van grote importantie is, waarbij ICT een onlosmakelijk factor is. Het faciliteren van de agro sector als grondstofleverancier van de agro industrie zal tezamen met het ministerie van LVV geoptimaliseerd worden. Het is dus belangrijk dat ook de kleine landbouwers, tuinbouwers, veeboeren en alle overigen in de agrarische sector zich registreren binnen de KKF en daarmee de stap naar een formele bedrijfsvoering inzetten. Een formele bedrijfsvoering hoe klein dan ook biedt veel mogelijkheden, doordat de onderneming identificeerbaar en daardoor bereikbaar wordt voor de bedrijfsondersteuning.
Producenten verdienen support
Het feit dat onze Surinaamse producenten inspanningen plegen een lokaal product op de markt te brengen, verdient support van de totale gemeenschap. Productie vraagt van u dat u instanties zoals de SSB op de prioriteitenlijst hebt staan. Ondernemingen dienen te werken aan hun nationale en internationale standaarden, om de penetratie tot de internationale markt te vergemakkelijken. “Binnen HIT zal het beleid aangescherpt worden voor het verminderen van barrières. Samen met OWTC zal HIT nagaan op welke wijze het vrachttransport geoptimaliseerd kan worden ten behoeve van de export.” Het ministerie bekijkt verder de mogelijkheid creatieve industrie, zoals houtsnijwerk, hangmatten, een boost te geven door een samenwerking aan te gaan met ICT-bedrijven en verschepingsmaatschappijen aangaande te werken aan een made in Suriname Portal, een website gekoppeld aan Amazone waar kleine producenten hun producten kunnen aanbieden aan de wereld. Het ministerie zorgt voor het portal en eventueel het betalingsverkeer in samenwerking met de private sector. “Hoewel deze beurs geen directe toerismebeurs is, zie ik wel degelijk een verband met toerisme. Toerisme in een land kan slechts gedijen door voedselvoorziening, een aanbod van de kale producten Made in Suriname en een verbinding met het thuisfront ICT. Promotie van ons toeristisch product door ICT is onontbeerlijk. Het directoraat Toerisme is in voorbereiding en zal de aansluiting naar de branches bevorderen. Vandaar dat ik ook ingenomen ben met het voornemen van de voorzitter van de KKF om toerisme toe te voegen bij het vervolg van deze beurs”, aldus Tsang.
NK

error: Kopiëren mag niet!