Presidentiele commissie adviseert stemrecht voor gedetineerden

Volgens het 68 pagina’s tellend rapport van de presidentiele Commissie Evaluatie Kiesstelsel is aan president Desi Bouterse voorgesteld om ook Surinamers die in detentie zijn, het stemrecht te verlenen. Personen die rechtens van hun vrijheid zijn beroofd, zijn krachtens het bepaalde in artikel 58 van de Grondwet uitgesloten van het actief kiesrecht, dat wil zeggen dat zij niet mogen stemmen. De commissie benadrukt in het rapport dat deze wijziging niet op kort termijn gerealiseerd zal kunnen worden, omdat hiervoor zowel artikelen in de Grondwet als de Kiesregeling gewijzigd zullen moeten worden. Daarvoor is tweederde meerderheid van het aantal stemmen in De Nationale Assemblee (DNA) nodig, waardoor zowel coalitie en oppositie zullen moeten meewerken. Het gaat voornamelijk om de wijziging van de artikelen 57 en 58 van de Grondwet en 3, 4 en 6 van de Kiesregeling. Het stemrecht is één van de grondrechten van de Surinaamse burger. Dit fundamenteel recht is ook neergelegd in verscheidene internationale verdragen die door Suriname zijn geratificeerd. Met een bezettingsgraad van 75,2 procent is Suriname een van de 86 landen die overcapaciteit aan ruimte heeft in gevangenissen. Officieel heeft het land in de 3 gevangenissen, Nickerie, Paramaribo en Wanica, 1.330 plekken voor veroordeelden. Zo blijkt uit de World Prison Brief (WPB) die is gebaseerd op officiële cijfers van 2014. Als het gaat om de gevangenispopulatie, staat Suriname op de lijst van 226 landen en gebieden op de 175ste plaats. Deze overbevolking in gevangenissen kan zeker vertaald worden in een aantal zetels.
FR

error: Kopiëren mag niet!