Hariette Bholasing-Helstone werkt samen met Hariette Bholasing-Helstone

Mijn wenkbrauwen fronsten vrijwel automatisch even toen ik een advertentie zag op Facebook over een activiteit. Stichting Smart organiseert in samenwerking met het Directoraat Cultuur een activiteit; een tweetal expo’s van 7 tot en met 12 mei, in de Congreshal en Cultuur-gebouw. Voor de normale lezer zou dat gewoon een bekende regel van een poster, flyer of persbericht zijn. Maar niet voor de kritische lezer. Althans niet voor mij. Ik las daar geen “Stichting Smart organiseert in samenwerking met het Directoraat Cultuur” maar eerder Hariette Bholasing-Helstone organiseert in samenwerking met Hariette Bholasing-Helstone.” Waarom? Omdat mevrouw Hariette Bholasing-Helstone niet alleen de voorzitter is van de organiserende Stichting Smart, maar ze is tevens de onderdirecteur van het Directoraat Cultuur, afdeling Kunst en Creatieve Vorming. Oké. We leven in Suriname waar alles mogelijk is. Maar moeten wij burgers dit tolereren. Dit is een schoolvoorbeeld van onbehoorlijk bestuur, conflict of interest, belangenverstrengeling. Dus Hariette Bholasing-Helstone, voorzitter Stg. Smart, schrijft een brief naar het Directoraat Cultuur voor ondersteuning en samenwerking voor een expo en vervolgens maakt onderdirecteur Kunst en Creatieve Vorming, in dit geval dezelfde Hariette Bholasing-Helstone, de brief open, leest het en keurt het goed. Lang leve de basisbeginselen van behoorlijk bestuur. Conflict of interest is een situatie, waarbij een vertrouwenspersoon op een cruciale positie ook persoonlijk belang heeft bij een conflicterende of concurrerende partij. Door deze persoonlijke belangen aan de andere kant kan je moeilijk jouw taken onpartijdig vervullen. Een belangenconflict bestaat zelfs als er geen onethische of ongepaste handeling plaatsvindt. En toch gebeurt het hier.
Lang leve de eedaflegging tijdens de benoeming. Had ze op 10 november niet gezworen bij haar installatie dat ze zichzelf niet zal bevoordelen via haar functie. Ja toch, of gebeurt dat niet meer. Ik denk dat elke ambtenaar deze eed aflegt. Ik ben benieuwd hoe de samenwerking eruit zal zien. Wie zaten er bij de onderhandelingstafel. Zat Hariette Bholasing-Helstone tegenover Hariette Bholasing-Helstone? Of wisselde ze van stoel bij het gesprek? Hoeveel middelen heeft ze gevraagd namens Stg. Smart of hoeveel middelen heeft ze beschikbaar gesteld namens Directoraat Cultuur. Of wat heeft ze aan zichzelf beloofd als samenwerking met zichzelf. Na de activiteit moet Hariette Bholasing-Helstone verslag doen en verantwoording afleggen bij Hariette Bholasing-Helstone. Hmmmm. Is dit geen stof om haar een pionier te maken van de Anticorruptiewet die zo triomfantelijk is aangenomen door de regering Bouterse. Bij elke lezing, les, seminar, toespraak of pleidooi over good governance is het bevoordelen van jezelf een van de eerste punten. Ik vraag me ook af hoe deze samenwerking de directeur van Cultuur, Elvira Sandie, is gepasseerd. Of minister Iron Lady Lilian Ferrier.
Maar terug naar de hoofdrol-speelster; Hariette Bholasing-Helstone. Wie is ze? Even Googlen en we zien dat ze voorzitter is van de vrouwenorganisatie van de NDP, Purple Movement. Ook is ze lid van NDP Rainville. Haar Stichting Suriname Art (Smart) organiseert op regelmatige basis activiteiten over kunst. In 2015 heeft ze als voorzitter van de stichting publiekelijk bekendgemaakt een standbeeld in Paramaribo te willen hebben van NDP-voorzitter en president van de Republiek Suriname, D.D. Bouterse. Ze zag het monument al staan. Bouterse is immers voor haar een grote vrijheidsstrijder, net als Simon Bolivar. De eerste stappen om te komen tot een standbeeld van Bouterse moesten genomen worden rond zijn 70ste jaardag. Volgens Hariette Bholasing-Helstone moest er een Desi Bouterse Day uitgeroepen worden. Zo’n historische figuur moest volgens haar vastgelegd worden. Aldus Google. Het moet ons niet verbazen dat ook dit stukje onbehoorlijk bestuur met de mantel der liefde bedenkt zal worden. Net als de vele corruptiegevallen, waarover er geen woord gerept wordt. Pffff!
Sew Rattan

error: Kopiëren mag niet!