Psychische overmacht reden posten drugsdoos

Psychische overmacht zou de reden zijn geweest dat de 47-jarige Romeo F. ertoe over is gegaan om een doos voor een geldschieter te posten naar Nederland. Raadsvrouw Irene Laljie voerde gisteren in haar pleidooi aan dat Romeo als beheerder van een recreatieoord geruime tijd in geldproblemen verkeerde en hierdoor steeds door de verstrekker in staat werd gesteld om kleine bedragen bij hem te lenen. Uiteindelijk bleek achteraf dat de verstrekker stiekempjes drugs in de doos had gestopt. Dit is waarom zij graag ziet dat haar cliënt ontslagen wordt van alle rechtsvervolging. “Dit gebeurde totdat hij in een web van schulden en in het web van de verstrekker is terechtgekomen”, benadrukte Lalji. Aangezien de schuld op den duur te hoog werd en de 47-jarige dit niet in staat was terug te betalen, werd hij door de verstrekker onder druk gezet om een doos inhoudende vreemde valuta naar Nederland voor hem te posten. De verdachte zag zelf hoe deze verstrekker, die hij in 2005 in het cellenhuis leerde kennen, geld en versnaperingen uit de doos haalde waardoor hij geen enkel idee had dat er ook drugs in cadeaupapier gewikkeld zat. “Wij hebben vaak klassieke postverhalen, maar in deze zaak is het even anders. De verdachte heeft hier de verstrekker en zijn adres terstond doorgegeven”, stelde Lalji. Ook vindt zij dat Romeo ernstig in zijn verdedigingsbelang is geschaad, doordat hij nog geconfronteerd is geworden met de drugs of foto’s van de drugs. Uiteindelijk bleken de foto’s door een computerprobleem te zijn verdwenen. Ook getuigen zijn eerder bedreigd door de verstrekker. Romeo riskeert een celstraf van 15 maanden onvoorwaardelijk en een geldboete van SRD 1500, dat te vervangen is met een hechtenis van 1 maand. Indien ovar niet wordt aangenomen, vroeg de advocaat om eventueel af te wijken naar strafvermindering, waardoor de verdachte gelijk naar huis kan gaan. Op 8 mei komt een uitspraak.
FR

error: Kopiëren mag niet!