Knoeierij bij immigratiediensten

Van meerdere zijden wordt gewezen op knoeierij bij immigratiediensten. De fraude waar het in deze om gaat, is het laten in- en uitstempelen op Zanderij en andere locaties van personen van wie de verblijftijd (drie maanden) is verlopen. Het gaat meestal om Brazilianen en Chinezen die deze weg volgen.
Er wordt dik betaald
De overtreders leggen daarvoor US$ 100 tot 150 op tafel bij de ambtenaren die zich voor het oneerlijk gedrag lenen. Daar komt bij kijken het bedrag dat de tussenpersonen opstrijken voor hun diensten. De vreemdelingen zijn bereid te betalen, want als de verblijftijd wordt overschreden, wordt er een stempel in het paspoort geplaatst waardoor zij gedurende lange tijd het land niet meer binnen kunnen komen via de legale weg. Vroeger reisden de vreemdelingen vaker naar Nickerie en deden de oversteek naar Guyana voor een kort verblijf. Bij het weer binnenkomen van Suriname, krijgen zijn dan volgens de toeristenregeling nogmaals 3 maanden toegestaan verblijf.
Onderzoeksmethode
Aangezien de klachten aanhouden, nam Dagblad Suriname de moeite om middels observatie en vertrouwelijke gesprekken met personen die als tussenpersoon optreden, achter de slinkse praktijk te komen.
HD

error: Kopiëren mag niet!