90 jaar Chinese vereniging Chung Fa Foei Kon

Minister Tsang: ‘Vereniging heeft behoorlijke opleving gehad’

De Chinese vereniging Chung Fa Foei Kon (CFFK) heeft op zondag 22 april 2018 haar 90-jarig bestaan gevierd. Het werd een dag vol culturele optredens, modern en traditioneel. De vereniging heeft bij deze gelegenheid donaties uitgegeven aan bejaarden- en kindertehuizen. De ministers Stuart Getrouw, Lilian Ferier en Stephen Tsang hebben de formele bijeenkomst bijgewoond. Ook de Chinese ambassadeur in Suriname was erbij. Minister Tsang, die president Desi Bouterse vertegenwoordigde en ook zelf een jeugd heeft gedeeld met de vereniging, benadrukt dat de vereniging in de afgelopen jaren een behoorlijke opleving heeft gehad.
Als één der oudste Chinese verenigingen heeft zij haar bestaansrecht bewezen in het behartigen van de sociaal maatschappelijke en economische belangen van haar leden, het stimuleren van sport, dans en andere culturele activiteiten. In 1982 heeft de vereniging haar eigen krant gelanceerd. In 2011 heeft de vereniging een eigen Chinese nieuwswebsite opgezet. Vorig jaar richtte zij een eigen dansschool op. “China is ongetwijfeld een belangrijke ontwikkelingspartner. Dit jaar viert het land ook 165 jaar Chinese immigratie. Chinezen hebben hun stempel gedrukt op de samenleving”, stelt Tsang. “Wij moeten het welzijn van Chinese gemeenschap blijven bevorderen. Wij moeten ook de samenwerking tussen Suriname en China voortzetten”, zegt CFFK-voorzitter Li Xue Xiong.
Door een afsplitsing uit Kong Ngie Tong Sang startte in het jaar 1928 een nieuwe vereniging Chung Fa Foei Kon. De vereniging legt meer de nadruk op de algemene ontwikkeling van de leden en op sportbeoefening.
Tussen de Chinese verenigingen bestaan er vandaag de dag sterke banden. Ze vertonen ook veel overeenkomsten wat betreft diensten en activiteiten. De Chinese begraafplaats Fa Tjiauw Kon Sang bijvoorbeeld is in gezamenlijk beheer. Chinese migranten zijn ook vaak lid van meerdere verenigingen. De verenigingen treden regelmatig gezamenlijk naar buiten. Veel feesten en (sport)activiteiten staan open voor de hele Surinaamse gemeenschap.
Migranten met een Chinese achtergrond herkennen verschillen tussen de verschillende bevolkingsgroepen en kunnen de Chinese bevolkingsgroep hierbinnen onderscheiden. De nieuwe Chinese migranten identificeren zichzelf als ‘Chinees’ en worden als zodanig ook door andere Surinamers geïdentificeerd. Bij de oude Chinese migranten en hun nakomelingen zijn die groepsgrenzen zover vervaagd dat zij zich niet meer ‘echt Chinees’ noemen, maar ‘Surinamer’ of ‘wereldburger’. Door andere Surinamers worden zij geïdentificeerd als ‘Surinaamse Chinezen’. Door gemengde huwelijken, zijn veel Surinamers van gemengde afkomst. Zij kunnen aangeven voor hoeveel procent zij ‘Chinees bloed’ hebben. Een studie door Jannie Uitterlinden, van de Universiteit van Tilburg (2014), stelt dat de nieuwe Chinese migranten weinig verwantschap voelen met de oude Chinese migranten en hun nakomelingen. Door vermenging met andere bevolkingsgroepen dragen veel Surinamers een Chinese achternaam, maar dat zijn volgens de nieuwe migranten geen ‘echte Chinezen’, omdat ze de gemeenschappelijke cultuur, taal en gewoontes missen.
(foto1Chinese vereniging Chung Fa Foei Kon al 90 jaren in Suriname (2): Regilio Derby)

error: Kopiëren mag niet!