Chronisch probleem basiszorgkaarten nog niet opgelost

Parlementariër Dew Sharman kijkt met een tevreden blik naar de rust op het front van salarissen van zorgverleners. Hij ziet dat hier wat rust is ingetreden. “Mensen worden op tijd betaald. Dat is goed. Voor de betaling van de specialisten zijn er afspraken gemaakt. Er is gelukkig geen informatie dat de afspraken niet zijn nageleefd”, zegt Sharman. Er zijn echter op de achtergrond nog steeds veel problemen die zich voordoen, waar de huidige minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, zich over moet buigen. Sharman gelooft er niet in dat de nieuwbakken minister wel geschikt is voor de post van minister. Hij geeft de beleidsman wel het voordeel van de twijfel.
Het chronisch probleem van de basiszorgverzekeringskaarten blijkt volgens de politicus/arts nog steeds niet te zijn opgelost. “De mensen hun aangiften worden bijvoorbeeld bij Sociale Zaken opgenomen. Zij worden bij aanmelding meegedeeld om over 3 of 4 maanden terug te komen, bliksems goed wetende dat de kaarten over een maand vervallen. Mensen lopen onverzekerd rond. Het is de overheid die zich mede schuldig maakt dat mensen onverzekerd rondlopen”, stelt Sharman. Hij stelt nu persoonlijke gevallen te hebben, waarbij naar bemiddeling wordt gevraagd door mensen wiens aanvragen worden afgewezen, als blijkt dat die zich later aanmelden dan zoals regel is. Dit, terwijl men zich buiten eigen schuld verlaat aanmeldt. “Dit moet eens ophouden. Als mensen zich een maand voor het vervallen van hun kaart aanmelden, moet de overheid snel besluiten kunnen nemen. Zo zet je mensen zomaar in onzekerheid”, meent Sharman.
Een andere zaak die nog steeds speelt, is het geklaag rond schaarste aan medicijnen. Bepaalde medicijnen zijn wel beschikbaar als er wordt betaald, maar zodra het aankomt op SZF-recepten, niet meer. “Als je als grootste zorgverzekeraar alle apotheken in dienst hebt, moet je op tijd bevoorraden. Je kent het consumptiegedrag van de samenleving. Je weet wat je in verschillende apotheken nodig hebt”, stelt Sharman. Hij benadrukt dat de minister van Volksgezondheid veel werk aan de winkel heeft. De problemen zijn groot. Er is niet veel geld om het werk te doen. Een stuk leiderschap zal uiteindelijk bepalend zijn om de tent draaiende te kunnen houden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!