DA’91 eist ongeconditioneerde corruptiebestrijding

Aan de hand van het 2018 International Narcotics Control Strategy Report, waarin stond aangegeven dat instituties in Suriname zwak zijn en corrupt en daardoor niet kunnen optreden tegen de enorme drugsdoorvoer, eist DA’91 ongeconditioneerde corruptiebestrijding. Dit, om de grensoverschrijdende (drugs) criminaliteit haar basis te ontnemen. “Als een van de prioriteiten binnen de door ons te voeren internationale samenwerking geven wij daarom ook steeds aan de toetreding tot het UN Convention Against Corruption (UNCAC). Het recent uitgebrachte rapport van State Department bevestigt de niet alleen de visie van DA’91, maar ook de urgentie dat beleid zoals DA’91 dat ziet in uitvoering wordt gebracht. Hieronder valt ook het grote belang van het hebben van een president zonder strafblad”, zegt DA’91-voorzitter Angelic del Castilho.
De voorzitter verwijst verder naar een passage in het rapport (pagina 263), waarin staat opgenomen dat corruptie doordrongen is in vele overheidskantoren in Suriname, maar lokale strafrechtelijke onderzoeken naar vermeende corrupte handelingen zeldzaam zijn en lokale vervolgingen nog zeldzamer. President Desi Bouterse en parlementslid Ronnie Brunswijk zijn in afzonderlijke rechtszaken in Nederland en Frankrijk veroordeeld voor drugshandel bij verstek. Dino Bouterse, zoon van president Desi Bouterse, werd in maart 2015 veroordeeld tot gevangenis in New York voor drugssmokkel en andere misdaden. “Het wordt niet met zoveel woorden gezegd, maar voor de aandachtige lezer is het helder dat er een verband wordt gelegd tussen het cv van de president en aan hem gerelateerden die betrokken zijn of zijn geweest op het hoogste regeerniveau in ons land en de grensoverschrijdende drugscriminaliteit. Ook is algemeen bekend dat er op het kabinet van de president nog meer personen zitten met een geschiedenis van vervolging en veroordeling voor drugs- en drugsgerelateerde criminaliteit”, zegt de partijvoorzitter. Om de grensoverschrijdende criminaliteit een halt toe te roepen, is DA’91 van overtuigd dat men krachtig en serieus moet omgaan met bilaterale en multilaterale samenwerkingen. Internationale samenwerkingen kunnen de nodige ondersteuning bieden ten aanzien van technische kennis, capaciteit en mogelijk fondsen.
Wetgeving is incompleet
Voor een succesvolle bestrijding is nodig een nationaal wettelijk kader met de nodige sterke instituten om daar uitvoering aan te geven en controle op de naleving te hebben. Verder ook een effectieve grensbewaking van alle in- en uitgangen van ons grondgebied. Het belangrijkste dat nodig is, is de politieke wil en kredietwaardigheid. Het is duidelijk dat al deze zaken nu in Suriname niet aanwezig zijn, zegt Del Castilho. Zij stelt dat instituten verzwakt zijn, niet adequaat worden uitgerust, de wetgeving incompleet is en het ergste is een ernstig gebrek aan politieke wil en kredietwaardigheid in de huidige regering en de president. De corruptie vertoont een continue stijgende lijn, de straffeloosheid en dat is niet in het belang van effectieve drugsbestrijding. Niettemin gelooft de partij dat er nog steeds functionarissen zijn, die ondanks alle materiele en immateriële obstakels hun werk naar behoren willen doen. Voorts wordt niet uitgesloten dat de drugsvangsten aan de hand van verstrekte tips soms ook het resultaat zijn van afrekeningen in het criminele circuit. “Echter het belangrijkste is dat de drugs die gevonden worden daadwerkelijk worden vernietigd op een wijze die transparant en volgbaar is en dat de daarbij behorende onderzoeken conform de wet worden afgehandeld”, zegt de politica.
NK

error: Kopiëren mag niet!