Bonden zorginstellingen willen achteruitgang gezondheidszorg bespreken

In de afgelopen maanden hebben de bonden in de gezondheidssector de gestadige terugval van de gezondheidzorg op de voet gevolgd. Bonden, vallende onder C-47 en andere vakcentrales, hebben de situatie onderling besproken en derhalve besloten in collectief verband op te treden, immers de problematiek in de verschillende instellingen is identiek. De vakbonden die deel uitmaken van de Zorginstellingencollectief zijn de Bond Personeel Regionale Gezondheidsdienst (BPRGD), Bond Personeel Diaconessen Ziekenhuis (BPDZ), Bond Personeel Sint Vincentius Ziekenhuis (BPSVZ), Bond Personeel Medische Zending (MZWO), Bond Personeel Streekziekenhuis Nickerie (BLMSZN) en Bond Personeel Farmaceutische Dienst (BPPD).
In dat kader is in een schrijven van 8 maart 2018 aan de Nationale Ziekenhuisraad het verzoek gedaan om op kort termijn ontvangen te worden om de zorgwekkende situatie in de gezondheidssector te bespreken. Als collectief willen de bonden van de zorginstellingen de achteruitgang in de gezondheidszorg aan de kaak stellen en indien mogelijk een halt toeroepen. De noodzaak om als collectief op te treden, is om adequaat in te spelen op de vele vraagstukken die er liggen en een eenduidige aanpak voor de oplossingen aan te dragen. Immers, de problemen binnen de ziekeninstellingen zijn navenant identiek en vragen om een bredere aanpak, waarbij de bonden binnen de sector omstandig geïnformeerd en direct betrokken worden bij de aanpak van deze problemen, opdat de sector als geheel niet ten onder gaat.
De vakbonden hebben via de media begrepen dat er op verschillende momenten overleg was tussen de minister van Volksgezondheid en de Nationale Ziekenhuisraad. De bonden zijn van mening dat gezien de vele zorgpunten zij een substantiële bijdrage kunnen leveren aan oplossingen en wensen vanuit dat oogpunt betrokken te worden in het overleg.
De zorgpunten van relevantie in dit kader voor de bonden betreffen de teruggang van de kwaliteit van de zorg door onder andere een tekort aan medicijnen, bijbetaling bij medicijnen en onderbezetting van personeel en de totstandkoming van de klapper van medicijnen. Verder gaat het om het transparant maken van het financieel plaatje van de zorginstellingen, doorverwijzingsprocedures, functioneren van de verpleeginspectie, late uitbetaling van lonen en koopkrachtversterking en de niet of gebrekkige uitvoering van cao’s.

error: Kopiëren mag niet!