C-47: ‘Invoering BTW per 1 juli niet haalbaar’

Bestuursleden van C-47 gisteren op de persconferentie (foto: Anil Ramkumar)
Bestuursleden van C-47 gisteren op de persconferentie (foto: Anil Ramkumar)
Vakcentrale C-47 is niet ervan overtuigd dat de invoering van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) per 1 juli haalbaar is. “Verstandig zou zijn dat men de datum van 1 juli begint weg te halen en de samenleving beter voorbereidt. Effectiever informeren en instituten die er moeten zijn, versterken. Het gaat niet alleen maar over de belastingdienst. Een interdepartementale aanpak is nodig”, stelt voorzitter Robby Berenstein. Uit eerdere seminars en onderhoud met zowel stakeholders als de belastingdienst is voor C-47 gebleken dat er behoefte bestaat aan verdere discussie over BTW.
Concrete stappen op basis van een serieuze discussie heeft men bij verschillende hearings niet gemerkt. De organisatie heeft het echte concept van de wet nog niet onder ogen gehad. Daar begint alvast een minpunt toekennen voor een stuk helderheid. Er wordt nu gesproken over een white paper (beleidsnota), dat leidend zal zijn in dit geheel. Ook dat heeft de organisatie nog niet gezien. C-47 verwacht dat nog te ontvangen. “Dan pas gaat voor ons de serieuze discussie en de invoering daarvan starten. 1 juli is voor ons niet haalbaar. Bekeken de aard van de economie, hebben we een veel meer voorbereidingstijd nodig”, herhaalt Berenstein.
BTW werkt inflatoir en super inflatoir
De vakbeweging wenst garantiestelling alvorens deze vorm van belasting wordt ingevoerd. “Een van de garanties moet zijn dat wij niet weer het kind van de rekening worden”, zegt de voorzitter. Hij verwijst hierbij naar uitspraken van de directeur der Belastingen, Roy May, die zou hebben gesteld dat er nauwelijks inflatie zal optreden bij invoering van BTW. “BTW werkt per definitie inflatoir en super inflatoir. Prijs o kreng”, denkt Berenstein. “Aan de andere kant wil men anderhalf miljard halen uit de BTW-inkomsten. Wel als de prijzen niet stijgen, waar vind je het geld”, vraagt Berenstein zich af. Hij vraagt zich ook af hoe de koopkracht van de doorsnee arbeider zal worden gecompenseerd bij invoering van de BTW. Daar is hij ondanks aankondiging van simultane aanpassing van de omzetbelasting en loonbelasting nog sceptisch over.
“Gesteld wordt dat met de BTW de belastingen op loon wordt aangepast, door verlichting voor de koopkracht. Wat de hoogte daarvan is, hoeveel de verlichting is, daar zijn er ook nog steeds geen garanties over. Daarnaast is er een grote groep die op dit moment geen belasting betaalt. Mensen die onder de SRD 2000 verdienen (werkers en grote groep van gepensioneerde burgers, werklozen en onderstandgenieters). Hoe worden die mensen gecompenseerd? Welke garantie hebben wij dat ons geld niet in een bodemloos gat terechtkomt? We hebben al een heleboel toestanden met hoe de regering zijn middelen besteedt. Wij willen niet dat ons geld verdwijnt in zakken van mensen als gevolg van corruptie. Hoe gaat de regering ons garanderen dat het geld op een juiste manier wordt besteed? Het worden fundamentele discussies”, stelt Berenstien.
Garanties rond zulke onderwerpen wenst de organisatie wel te krijgen, “anders is BTW voor de vakbeweging geen optie”. C-47 is blij met de communicatie die zij mag onderhouden met de fiscus, echter zijn er fundamentele vragen, die ook de fiscus niet kan beantwoorden. Daarvoor kijkt men uit naar wat de regering te vertellen heeft.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!