Padie beneden kostprijs opgekocht

Harrynannan Oemraw
Harrynannan Oemraw
Al jaar en dag wordt de padie van de kleine rijstboeren beneden de kostprijs opgekocht door de verwerkers die ook de exporteurs zijn. De kostprijs voor een baal natte padie bedraagt SRD 108. De opkoopprijs ligt tussen de SRD 92 en SRD 95. Aan het begin van de oogst enkele weken terug bedroeg de opkoopprijs SRD 105. Deze prijs werd maar voor slechts een korte tijd toegekend aan de rijstboeren.
Rijstboeren hebben niets te bepalen
“We kunnen niets zeggen. Ook al lijden we verlies. We hebben geen schuur, geen droger en geen pelmolen”, zegt de voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), Harrynannan Oemraw, aan Dagblad Suriname. Dit brengt met zich mee dat de kleine rijstboeren een underdogpositie hebben. Ze moeten tevreden zijn met de prijs die zij van de verwerkers aangeboden krijgen. Tegengas geven, zal erin resulteren dat de rijstboeren met hun padie opgescheept zitten. Na het afoogsten van de padie moet deze meteen naar de schuur om vervolgens in de droger te gaan. Indien dit proces vertraagd wordt, gaat de padie aan kwaliteit inboeten. Enkele maanden terug waren de rijstboeren in paniek, omdat de verwerkers geen padie konden opkopen. Hun schuur was propvol, omdat de export door tot nog toe onbekende redenen on hold was. De kleine rijstboeren waren zich goed doordrongen van het feit wat dit betekende, namelijk dat zij als de grootste verliezer zouden eindigen en nog dieper in de financiële put zouden belanden
Waterhuishouding nog steeds een ramp
De waterhuishouding binnen de rijstsector is nog steeds een ramp. Vanwege tekort aan water hadden de rijstboeren te laat ingezaaid, met als gevolg dat het afoogsten van padie nog steeds plaatsvindt. “Paramaribo was onder water, maar hier in Nickerie is het mooi weer”, zegt Oemraw enigszins opgelucht. Nog 20 procent van de padie moet afgeoogst worden. Dit zal tot eind april duren, schat de rijstboer in. In feite zouden de rijstboeren die hun afoogsten achter de rug hebben, voorbereidend werk moeten doen voor de nieuwe inzaai, maar de waterhuishouding speelt hen weer parten. Ze beschikken weer niet over water.
LVV-minister op werkbezoek
Tegen eind deze week of de volgende week brengt de nieuwe minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Lekhram Soerdjan, een bezoek aan de rijstindustrie. De SPBA-voorzitter hoopt dat ook zijn bestuur wordt uitgenodigd. Indien dit gebeurt, zullen zij van de gelegenheid gebruik maken om hun knelpunten voor te leggen aan de nieuwe bewindsman op LVV.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!