Getrouw in kwestie witwasserij met virtueel ‘geld’: “Wij moeten alert blijven”

Stuart Getrouw
Stuart Getrouw
Minister Stuart Getrouw is een voorstander van het reguleren van virtuele financiële markten. Hij staat voor wat de opkomst van ‘financiële paradijzen’ betreft, volledig achter het Openbaar Ministerie.
Onlangs werd in de internationale gemeenschap geconfronteerd met berichtgeving uit Colombia, waar een bende een bitcoinbeurs heeft gebruikt om geld wit te wassen voor Colombiaanse drugscriminelen. Het geld dat de smokkelaars verdienden, werd uitgegeven aan bitcoins, die meteen werden doorverkocht voor Colombiaanse peso’s, die in Colombia konden worden opgenomen. Elf mensen zijn opgepakt en de betrokkenheid van 137 anderen wordt nog onderzocht. In totaal zouden ze zeker 8,4 miljoen Euro hebben weggesluisd. De criminelen werkten vanuit Spanje. Aanvankelijk knipten ze het drugsgeld op in kleinere bedragen, die werden overgemaakt naar 174 bankrekeningen van zogeheten katvangers. In Colombia werd het geld opgenomen en overgedragen aan de drugscriminelen.
De virtuele wereld (in beginsel een grenzeloze wereld) heeft zich in de afgelopen periode ook flink uitgebreid naar Suriname. Zodanig dat ook de procureur-generaal de negatieve mogelijkheden hiervan onlangs bij een officiële bijeenkomst, de kwestie heeft aangekaart. “Hoe dieper het zwartgeld, in het internationaal financieel stelsel komt, des te moeilijker het wordt om de oorsprong te identificeren”, zei procureur-generaal Roy Baidjnath Panday (pg) onlangs op de Anti-Money Laundering Stakeholders Conferentie in Suriname.
Wegens het verboden karakter van het witwassen van geld, is het volgens de pg moeilijk in te schatten wat de totale hoeveelheid geld is die de ‘wasserijcyclus’ doorloopt. In Suriname is er nog geen onderzoek naar gedaan. Uit data van de Verenigde Naties (VN) blijkt dat het wereldgetal tussen de 1 en 2 triljoen US$ ligt en dat al op jaarbasis. Dan nog zegt de VN dat dit een schatting is aan de lage kant. Hier is het volume van virtueel ‘geld’ nog niet bijgerekend.
Hij vestigde ook speciale aandacht op de uitbreiding van paradijzen met financiële geheimhouding (virtueel geld). Volgens hem valt te melden dat gevoed door de vooruitgang in technologie en communicatie, er een wereldwijde opkomst is van ‘megabyte money’. Dat is ‘geld’ dat zich in de vorm van symbolen op computerschermen overal ter wereld met snelheid en gemak kan verplaatsen. Hij noemde in dit kader de veel besproken ‘bit-coins’.
De pg heeft hiermee het handelen in crypto niet als illegaal bestempeld, maar wel de nadruk gelegd op een noodzaak tot regulering.
Economen wijzen op het gemis van een derde partij bij bitcoin-transacties: het bankwezen. Gezien bitcoin geen landgrenzen kent, is de monitoring ervan inderdaad een discutabele kwestie. Een veel voorkomende opmerking door critici is inderdaad de mogelijkheid dat bitcoin ook voor de zwarte markt, in money laundering, voor hackers, terroristen en andere illegale praktijken toegankelijk is.
“Wij zullen dat alles (intenties van de pg) moeten ondersteunen. Men zegt altijd dat de misdaad, justitie altijd een stapje voor is. Wij moeten alert blijven. Ik sta volledig achter wat de pg eerder heeft gesteld. Wij moeten ernaar toe werken om preventief zaken in het leven te roepen”, meent Getrouw.
De bewindsman heeft ook mogen begrijpen dat in Suriname ondernemers al ertoe zijn overgestapt om bitcoins te gebruiken. Tot nog toe blijken zaken in Suriname niet buiten de grenzen van de legaliteit te zijn gestapt. Dan weer, er is een gemis aan regelgeving en vooral technische kennis in Suriname om de virtuele markt lokaal onder controle te krijgen. “De vervolging is leider in dit alles. Vanuit het ministerie zullen wij alwaar nodig de ondersteuning bieden”, aldus Getrouw.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!