Minister Getrouw over drugscriminaliteit: “Ik ben ook bezorgd”

In de afgelopen periode is er flink ophef geweest over drugsvangsten en druggerelateerde zaken. Dit zowel in als buiten Suriname, gerelateerd aan Suriname. Critici in Suriname blijven stellen dat er vanuit de top van het land, veelal dekmantels worden gebruikt voor drugscriminelen in Suriname. Veelal delen lezers van Dagblad Suriname hun bezorgdheid over de drugsvangsten, die niet opgevolgd worden door aanhoudingen of veroordelingen van drugscriminelen. Gevangen drugs worden ook vaak in gesloten kring vernietigd, een handeling waar de samenleving ook transparantie in vraagt.
Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie stelt de bezorgdheid van de samenleving ook te delen. “Ik ben ook bezorgd, zoals een ieder binnen deze samenleving. Daarnaast kan ik toch wel mijn geruststelling uiten dat wij als overheid bezig zijn. Wij gaan moeten aanscherpen en bijstellen. Hoe de situatie er nu voor staat, zullen wij moeten evalueren. Ik streef samenwerking na. Het drugsbeleid is niet alleen een ‘pakkie aan’ van Justitie. Ik zal andere actoren, hetzij HI&T, Financiën, erbij betrekken. Indien er ngo’s bij betrokken moeten worden, zal dat gebeuren. Ook op internationaal niveau zal de samenwerking aangescherpt worden. Er is veel te doen. Binnenshuis zal ik mijn mensen ook moeten motiveren, en trainen. Het is een nationale zaak”, aldus Getrouw.
Hij beseft dat de drugschandalen steeds maar een negatief effect hebben op het gezicht van Suriname. De bewindsman noemt als het meest voor de hand liggend voorbeeld een mogelijk negatief effect op de toerismesector. “Vanuit Juspol zullen wij er alles aan doen. Het enige wat ik vraag is, laat het vervolgingsapparaat zijn werk doen. Wij werken ernaar toe dat er verbetering zal optreden”, aldus de nieuwbakken minister.
De Intelligent Protection International Limited stelt dat de Drug Enforcement Administration (DEA) en de Central Intelligence Angency (CIA) beschikken over bewijsmateriaal, waaruit de betrokkenheid van Desi Bouterse, de huidige president van Suriname, in drugshandel in de regio zou kunnen blijken. Echter is wel opmerkelijk dat de Verenigde Staten jarenlang publiekelijk wijst op de connecties van Bouterse met drugshandel, op basis van een veroordeling in 2000 door een Nederlandse rechtbank, maar nooit een zaak tegen hem heeft voorgelegd.
Suriname is een belangrijk hub voor drugs naar Europa en Afrika, een rol die zou zijn bevorderd door corruptie op het hoogste niveau. Volgens het 2013 International Narcotics Strategy Report van het State Department (USA) is corruptie wijdverbreid “op alle niveaus van de overheid” en is er “bewijs van drugsgerelateerde corruptie bij overheidsfunctionarissen”.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!